3 dingen die je moet weten over elektriciteitskasten

14 oktober 2020

elektriciteitskasten

Elektriciteitskasten. Wellicht heb je nog nooit van deze kasten gehoord of je überhaupt afgevraagd waarvoor deze eigenlijk gebruikt worden. Je zult echter versteld staan hoe vaak je in het dagelijks leven direct of indirect met zo’n elektriciteitskast te maken krijgt. Dit op het oog eenvoudige object zul je, misschien zonder dat jij je daar bewust van bent, namelijk regelmatig in het straatbeeld zijn tegen gekomen. Tegenwoordig zijn we bovendien op bijna elk moment van de dag afhankelijk van deze elektriciteitskasten. Deze kasten zijn namelijk cruciaal voor ons stroomnetwerk en het is daarom belangrijk dat de kasten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Zador is producent en ontwikkelaar van deze kasten, die door tal van branches worden gebruikt. In dit artikel lichten we toe welke functie ze hebben en hoe deze buitenkasten door Zador vervaardigd kunnen worden.

1. Hier dienen elektriciteitskasten voor

Wie over straat loopt binnen de bebouwde kom valt het vaak niet eens meer op. In iedere wijk is er wel een te vinden op een straathoek of bij een verkeerslicht: een elektriciteits- of schakelkast. De kasten worden gebruik om processen te besturen of kabelverbindingen te verpakken en zijn eigenaar van de netbeheerder of bijvoorbeeld het telecombedrijf. Om ervoor te zorgen dat de werking van de systemen die in elektriciteitskasten verstopt zitten soepel blijft verlopen, is een stevige omkasting noodzakelijk. Een elektriciteitskast herbergt immers elektronische componenten en is daarom altijd gemaakt van aluminium of roestvast staal. Vaak zijn deze buitenkasten grijs of donkergroen en ze moeten bestand zijn tegen aantasting door het weer, planten en soms helaas ook tegen diefstal of vandalisme. Zador is daarom gespecialiseerd in het vervaardigen van ijzersterke elektriciteitskasten die alle weersinvloeden kunnen doorstaan. Bovendien kunnen wij de kast zo ontwerpen dat vandalen geen kans krijgen.

elektriciteitskasten

2. Veiligheid waarborgen is cruciaal

Elektriciteitskasten moeten dus zo gemaakt zijn dat zij zorgen voor een onverstoorde werking van alle systemen die in de kasten zijn opgeborgen. Daarnaast is veiligheid van de kasten natuurlijk minstens zo belangrijk. Zador levert daarom een ijzersterke omkasting die de veiligheid van de bedrading of systemen in de kast garanderen. Desgewenst kan de omkasting volledig op maat gemaakt worden. Om overspanning of brand te voorkomen is het voor de veiligheid niet alleen belangrijk dat de kasten tegen alle weersinvloeden kunnen; het is ook belangrijk dat onbevoegden niet bij de inhoud in de kast kunnen komen. Elektriciteitskasten moeten daarom inbrekers kunnen weren en goed kunnen worden afgesloten voor onbevoegden.

Onze elektriciteitskast op maat is daarom voorzien van de hoogste standaarden om monteurs en andere technici veilig hun werk te kunnen laten doen. Ook wordt er altijd rekening gehouden met de omgeving en met de standaarden die voortvloeien uit de gelende wet- en regelgeving. Zo zijn er verschillende mogelijkheden voor isolatie en ventilatie en zijn elektriciteitskasten voorzien van een dubbelwandige structuur. Geluidsdemping, veiligheid, efficiëntie en levensduur staan hoog in het vandaal bij de productie van elektriciteitskasten. Daarvan heeft niet alleen de eigenaar, maar ook de burger profijt.

3. Elektriciteitskasten buiten customizen is mogelijk

Elektriciteitskasten zijn onderdeel van het straatbeeld en worden bovendien ook gebruikt in branches waar de kasten in een omgeving staan waar ze vaak worden gezien of juist zeer vatbaar zijn voor diefstal of vandalisme. Bovendien stellen verschillende branches verschillende eisen aan elektriciteitskasten. Om die reden ontwikkelen wij naast standaard elektriciteitskasten ook kasten op maat. Daarbij kan de klant kiezen uit talloze opties om de kast te verfraaien en te beveiligen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een poedercoat afwerking in diverse RAL-kleuren en de kasten kunnen worden uitgerust met anti-wildplak en anti-graffiti mogelijkheden. Ook ontwikkelde wij een speciale inbraakwering en uitgebreide mogelijkheden tot het integreren van een afsluitingssysteem.

Zador levert standaard omkasting en elektriciteitskasten op maat voor verschillende branches. Benieuwd naar onze mogelijkheden of heb je andere vragen? Neem gerust even contact met ons op!