3 tips voor het TIG lassen van RVS
14 juli 2020
TIG lassen, oftewel Tungsten Inert Gas lassen, behoort net als BMBE-lassen en MIG/MAG lassen tot het elektrisch booglassen. TIG lassen is de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Vroeger waren grote machines nodig die veel stroom verbruikten om relatief maar weinig vermogen te produceren. Tegenwoordig is dat niet meer nodig; er zijn machines die al 200A wisselstroom uit het lichtnet halen. TIG lassen biedt zeer veel mogelijkheden en is breed inzetbaar. Het lasproces maakt het mogelijk om een zeer hoge kwaliteit van laswerk te bereiken, wanneer de lasser voldoende vaardigheid heeft. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten als u met TIG lassen aan de slag gaat. In dit artikel geven onze experts 3 tips voor het TIG lassen van RVS.
1. Goede voorbereiding voor TIG lassen van RVS; checklist
Een goede voorbereiding is essentieel voordat u aan de slag gaat met TIG lassen, net als bij iedere andere vorm van lassen. Voordat u begint, is het handig om een korte checklist na te lopen. Stel uzelf in ieder geval de volgende vragen:
- Heb ik het juiste lasdraad?
- Welke lasverbinding gebruik ik?
- Werken we met formeergas?
- Welke dikte heeft het materiaal?
- Behandelen we het object na?
Zorg er daarnaast voor dat uw werkomgeving goed schoon is. Dit voorkomt dat u uw object of materiaal beschadigt tijdens het lassen.
2. Juiste materiaaldikte voor TIG laswerk
Op basis van het te lassen materiaal maakt u de keuze voor de diameter van de slijtonderdelen in de toorts en de keuze voor de wolfram elektrode. Bij TIG lassen is het belangrijk om te weten dat de bescherming aan de achterzijde over het algemeen minimaal is. Dit houdt in dat de achterkant in contact is met de lucht en hierdoor dus zal oxideren. Wilt u oxidatie voorkomen? Dan kunt u de achterzijde van de las beschermen met ‘backinggas’.
Het gebruik van backinggas wordt ook wel formeren genoemd. Dit backinggas zorgt ervoor dat, aan de kant waar de doorlas wordt gemaakt, het percentage zuurstof in de lucht wordt geminimaliseerd.
3. Nabehandeling van het RVS object
Na het TIG lassen van RVS kunt u het object niet zomaar blootstellen aan weersinvloeden. RVS is namelijk een traagstollend materiaal, wat inhoudt dat tijdens het stollen het smeltbad een verbinding aangaat met de buitenlucht. Het is dus belangrijk om de lasnaad na te bewerken. Als u dit niet doet, is de kans groot dat de lasnaad gaat oxideren. Door het lassen is de oxidehuid namelijk beschadigd geraakt. Met de juiste nabehandeling kunt u de oxidehuid weer herstellen. Doorgaans doet u dit door het RVS te beitsen en passiveren. Ook kan er soms voor gekozen worden om het materiaal te slijpen, polijsten of nabewerken door middel van glasparelen.
Meer weten over RVS TIG lassen?
Heeft u vragen over het TIG lassen van RVS, wilt u meer weten over dit proces of heeft u interesse in RVS maatwerk? Twijfel dan niet en neem contact met ons op zodat we u verder kunnen helpen.