3 Tips voor het TIG lassen van RVS

10 november 2015

tig lassen rvsHet proces van Tungsten Inert Gas lassen, oftewel TIG lassen, is de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Vroeger waren grote machines nodig die veel stroom verbruikten om relatief maar weinig vermogen te produceren. Tegenwoordig is dat niet meer nodig; er zijn machines die al 200A wisselstroom uit het lichtnet halen. Ook heeft TIG lassen veel mogelijkheden en is breed inzetbaar. Daarom is TIG lassen van RVS in populariteit gestegen. Er zijn een aantal dingen waar je echter op moet letten als je hier mee aan de slag gaat. In dit artikel geven we enkele tips voor het TIG lassen van RVS.

Ga goed voorbereid van start

Een goede voorbereiding is eigenlijk bij elke vorm van lassen erg belangrijk, dus ook voor TIG lassen van RVS. Je kunt een korte checklist nalopen voor dat je begint. Stel jezelf vragen als; heb ik het juiste lasdraad? Welke lasverbinding gebruik ik? Werken we met formeergas? Welke dikte heeft het materiaal? Behandelen we het object na?

Zorg er te alle tijden voor dat je werkomgeving goed schoon is, dit voorkomt dat je je object of materiaal beschadigt.

Materiaaldikte

Je maakt de keuze voor de diameter van de slijtonderdelen in de toorts en de keuze voor de wolfram elektrode op basis van het te lassen materiaal. Bij TIG lassen is de bescherming aan de achterzijde over het algemeen minimaal. Dit houdt in dat de achterkant in contact is met lucht en hierdoor zal oxideren. Om oxidatie te voorkomen kun je de achterzijde van de las beschermen met ‘backinggas’.

De nabehandeling

We noemden het al in de twee alinea. Behandelen we het object na? Hier gaan we toch nog dieper op in. Na het TIG lassen van RVS kun je het object natuurlijk niet zomaar blootstellen aan weersinvloeden. RVS is traagstollend materiaal. Dat houdt in dat tijdens het stollen het smeltbad een verbinding aangaat met de buitenlucht. Wanneer de lasnaad niet nabewerkt wordt, is de kans groot dat dit gaat oxideren. Door het lassen is de oxidehuid namelijk beschadigd geraakt. Deze oxidehuid kan weer hersteld worden door het RVS te beitsen. en passiveren. Soms wordt het materiaal ook geslepen, gepolijst of nabewerkt door middel van glasparelen.

Wil je meer weten over het TIG lassen van RVS? Neem gerust contact met ons op!