3 tips voor het verwijderen van bramen

20 april 2023

Bij het snijden, stansen, zagen of ponsen van metaal kunnen bramen ontstaan. Bramen zijn kleine scherpe randjes of puntjes, vaak aan de zaagkant van het metaal. Niet alleen zorgen bramen ervoor dat het oppervlak niet mooi glad afgewerkt is, ook zijn bramen vaak enorm scherp. Daarom is het verwijderen van deze bramen, ook wel afbramen genoemd, erg belangrijk voor een mooie afwerking. Bij Zador weten we alles over het verwerken van diverse soorten metalen. Ook over bramen verwijderen weten we dus veel. We geven u 3 tips voor het afbramen van metalen.

Tip 1: Kies het juiste gereedschap

Bramen verwijderen kan op verschillende manieren. Met schuurpapier, afbraamschijven op een haakse slijper, lasslakken en vijlen kunnen allemaal gebruikt worden. Ook kunt u bramen verbranden. Als u iets wilt afbramen, is het daarom allereerst belangrijk om te bepalen op welke manier u dat gaat doen. Kleine bramen zijn vaak met schuurpapier eenvoudig te verwijderen. Bij grotere bramen heeft u ander gereedschap nodig. Daarbij maakt het natuurlijk ook nog uit met welk metaal u te maken heeft en op welke plek de bramen zich bevinden.

Tip 2: Ga voorzichtig te werk

Het verwijderen van bramen vraagt om de nodige voorzichtigheid. U wilt het materiaal uiteraard niet beschadigen. Ook kunnen rondvliegende metaaldeeltjes schade veroorzaken. Pak het afbramen daarom altijd voorzichtig aan. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en begin altijd rustig met de klus. Zo krijgt u het beste resultaat.

Tip 3: Vooromen is beter dan genezen

Het afbramen van metalen is goed mogelijk, maar het zou nog fijner zijn als het helemaal niet nodig is. Daarom maken we bij Zador veel gebruik van lasersnijden. Door middel van lasersnijden metaal bewerken kan heel erg precies en zo goed als braamloos. Hierdoor is het gebruikte rvs, staal of aluminium afbramen daarna eigenlijk niet meer nodig. U geniet van een prachtig strak eindresultaat, zonder dat er bramen verwijderd hoeven te worden.

Hulp bij metaalbewerking

Heeft u vragen over het afbramen van metalen of zoekt u een metaalbewerkingsbedrijf dat producten zonder bramen aflevert? Dan helpen we u bij Zador graag verder. Wij leveren al onze metalen producten netjes afgewerkt, en dus braamloos, bij u af. Wij maken metaal op maat voor diverse sectoren. Onder andere buitenkasten, afvalbakken en interieurstukken worden door ons geproduceerd. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op. We horen graag wat we voor u kunnen betekenen.