5 voordelen van roestvast staal

10 mei 2022

rvs maatwerk

Roestvaststaal, een materiaal dat velen kennen onder te term ‘rvs’, is een legering van chroom, ijzer, nikkel en koolstof. De term wordt vaak verward met ‘roestvrijstaal’, maar dit is niet de correcte benaming. Roestvast wil namelijk zeggen dat het staal wel kan roesten, maar dat het hier veel beter tegen bestand is dan de meeste andere materialen. Rvs is een zeer sterk materiaal en kan verwerkt worden in allerlei verschillende vormen en kleuren. Hierom is het geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. We komen het materiaal tegen in huis, op straat, in het water, in parkeergarages en zelfs in pinautomaten. In dit artikel nemen we u mee in het maakproces van roestvaststaal en delen we de 5 belangrijkste voordelen van roestvaststaal.

Wat is roestvaststaal?

Roestvaststaal mag pas roestvaststaal genoemd worden wanneer het minimaal 11% tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevat. De exacte reden dat we het geen roestvrijstaal noemen is aangezien ‘gewoon’ staal dat niet geroest is, ook roestvrij is terwijl het niet dezelfde eigenschappen heeft als roestvaststaal. Om roestvaststaal te maken worden verschillende grondstoffen samengesmolten in een speciale oven. Daarna wordt overtollig koolstof verwijderd en wordt het materiaal ‘afgestemd’; er worden fijne aanpassingen gedaan in de chemische samenstelling om het materiaal te laten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Hierna vindt nog een complexe reeks aan handelingen plaats die er uiteindelijk voor zorgen dat de samengesmolten materialen zich gevormd hebben tot het stevige, hoogkwalitatieve rvs zoals wij dat kennen. Dat materiaal kent veel voordelen. De belangrijkste hebben we op een rij gezet!

1.    Rvs is watervast

Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water en corrosie zien we dan ook niet snel. Dit is een groot voordeel van roestvast staal en maakt het geschikt om te verwerken in allerlei toepassingen in de scheepvaart. Rvs is daarom vaak terug te vinden op boten. Zo wordt het staal onder andere gebruikt voor omkasting van regelsystemen op zeeschepen, scuppers voor zeilboten en jachten en basisonderdelen voor vaartuigen.

Water chloridegehalte en roestvast staal

Hoewel rvs dus beter bestand is tegen water dan vele andere materialen, kunnen er wel degelijk bepaalde corrosievormen optreden in rvs wanneer het veelvuldig in aanraking komt met water. De belangrijkste factor hierin is het chloridegehalte van het water. Drinkwater heeft een laag chloridegehalte, waardoor rvs steeds vaker wordt gebruikt in drinkleidingen. Zwembadwater heeft echter juist een zeer hoog chloridegehalte. Daarom zult u rvs niet gauw tegenkomen in en rondom het zwembad.

2.     Rvs werkt in alle weersomstandigheden

Rvs heeft een beschermende laag die tijdens het maakproces ontstaat, de zogeheten oxide laag. Deze laag geeft roestvast staal een groot voordeel, want het beschermt het onderliggende metaal namelijk tegen weersinvloeden van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat rvs zeer geschikt is om te gebruiken voor producten die continu buiten moeten staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvalbakken, schakelkasten van energieleveranciers of telecombedrijven, straatmeubilair en opbergkisten die op vrachtwagens staan. De roestvaste eigenschappen van rvs voorkomen dat  weersomstandigheden als regen en sneeuw invloed hebben op de stevigheid en het uiterlijk van producten gemaakt van roestvast staal.

3.    Rvs is bestand tegen vandalisme

Zoals we hierboven al benoemen hebben regen, warmte van de zon, storm en water dus geen invloed op de stevigheid van roestvast staal. Hoewel dat een van de belangrijkste voordelen van rvs is, zijn er ook andere dingen van belang.  Het materiaal is bijvoorbeeld uitstekend bestand tegen vandalisme. Vandalisme vindt geen kans bij producten die gemaakt zijn van roestvast staal, omdat dit materiaal erg sterk is. Het biedt een goede bescherming voor bijvoorbeeld geldautomaten, lichtkranten, meetapparatuur in elektriciteitskasten en gasverdeelkasten en betaalautomaten en slagbomen bij parkeergarages. De techniek die nodig is om al deze apparatuur te laten werken is zeer kostbaar. Daarom wordt rvs gebruikt om de gevoelige apparatuur in deze producten te beschermen.

4.    Rvs is geschikt voor maatwerk

Een ander belangrijk voordeel van roestvast staal is dat het materiaal met de juiste technieken tot veel verschillende producten kan worden gemaakt. Dat gaat van functionele producten die bescherming nodig hebben om in de buitenruimte te staan, tot designerproducten die bedoeld zijn voor in een prachtig interieur. Denk aan meubilair als een bar, wijnrekken, tafels, complete keukens of een afscheidingspaneel. Eigenlijk is alles mogelijk met roestvast staal omdat het zo makkelijk op maat te maken is. Het wordt om deze reden ook vaak toegepast in de horeca en retail. Ook voor keukens of tafels in uw eigen woning is het mogelijk om rvs-maatwerk aan te bieden. Bovendien zijn rvs-producten af te werken op diverse manieren en in diverse RAL kleuren.

5.    Rvs is duurzaam

Het laatste voordeel in dit artikel en in deze tijd misschien ook wel een van de belangrijkste. Roestvast staal is duurzaam. Het materiaal is sterk, stevig en bestand tegen verschillende weers- en menselijke invloeden. Daarnaast is roestvast staal ook slijtvast. Dit alles zorgt ervoor dat producten vervaardigd uit roestvast staal duurzaam zijn omdat ze een zeer lange levensduur hebben. Rvs is daarnaast ook volledig recyclebaar en kan andere materialen als plastic goed vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de drinkflessen van rvs die we de laatste jaren allemaal met ons meedragen. Rvs is dus op meerdere manieren een duurzaam inzetbaar materiaal!

Bent u door dit artikel benieuwd geworden naar de mogelijkheden van roestvast staal en heeft u daar vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden!