4 voordelen van roestvast staal

11 november 2020

Roestvast staal, ook wel RVS genoemd, is een legering van chroom, ijzer, nikkel en koolstof. Roestvast staal wordt vaak verward met de term ‘roestvrij staal’, maar roestvast is de juiste benaming. Dit komt omdat roestvast staal wel kán roesten, al is het wel beter bestand tegen roest dan veel andere materialen. En juist omdat RVS zo’n sterk materiaal is, en het daarnaast in allerlei vormen en kleuren te verwerken is, wordt het voor veel toepassingen gebruikt. Zo kunt u roestvast staal op allerlei plekken in huis tegenkomen, maar ook op straat, in het water en bij parkeergarages en pinautomaten. Maar wat zijn nou precies de grote voordelen van RVS? Er zijn er een heleboel, maar de belangrijkste 5 benoemen we in dit artikel

Roestvast staal voordeel 1: RVS is watervast

Eén van de grootste voordelen van RVS is het feit dat roestvast staal watervast is. Dit betekent dat RVS goed bestand is tegen invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van RVS worden niet snel aangepast door water en corrosie ontstaat dan ook niet snel bij dit type materiaal. Dit is een groot voordeel van roestvast staal en maakt RVS dus een goed materiaal om te verwerken in allerlei toepassingen in de scheepvaart. RVS is daarom vaak terug te vinden op boten. Zo wordt het staal onder andere gebruikt voor omkasting van regelsystemen op zeeschepen, scuppers voor zeilboten en jachten en basisdelen voor zeilboten en (super-)jachten.

Water chloridegehalte en roestvast staal

Hoewel roestvast staal beter bestand is tegen water dan vele andere materialen, kunnen er wel degelijk corrosievormen optreden in RVS door water. De belangrijkste factor hierin is het chloridegehalte van het water. Drinkwater heeft een laag chloridegehalte, daarom wordt roestvast staal steeds meer gebruikt in drinkleidingen. Zwembadwater daarentegen heeft een zeer hoog chloridegehalte, daarom wordt roestvast staal zelden voor toepassingen in zwembaden gebruikt.

Roestvast staal voordeel 2: RVS kan goed in alle weersomstandigheden

RVS is een staalsoort met een beschermende laag, de zogeheten oxidelaag. De oxidelaag geeft roestvast staal een groot voordeel, want het beschermt het onderliggende metaal namelijk tegen weersinvloeden van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat RVS zeer geschikt is om te gebruiken voor producten die continu buiten moeten staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvalbakken, gasverdeelkasten en schakelkasten van energieleveranciers of telecombedrijven, straatmeubilair en opbergkisten die op vrachtwagens staan. RVS is roestvast en daarom hebben weersomstandigheden als regen en sneeuw geen invloed op de stevigheid en het uiterlijk van producten gemaakt van roestvast staal.

Roestvast staal voordeel 3: RVS is bestand tegen vandalisme

Zoals we hierboven hebben besproken, hebben regen, warmte van de zon, storm en water dus geen invloed op de stevigheid van roestvast staal. Dat is een groot voordeel van RVS. Maar in deze tijd is het ook belangrijk dat materiaal ook bestand is tegen vandalisme. Gelukkig heeft vandalisme nauwelijks kans bij producten die gemaakt zijn van roestvast staal, omdat dit materiaal stevig en bestendig is. RVS biedt een goede bescherming voor bijvoorbeeld geldautomaten, lichtkranten, meetapparatuur in elektriciteitskasten en gasverdeelkasten en betaalautomaten en slagbomen bij parkeergarages. De techniek die nodig is om dit allemaal te laten werken is zeer kostbaar. Daarom wordt RVS gebruikt om de gevoelige apparatuur in deze producten te beschermen.

Roestvast staal voordeel 4: RVS is geschikt voor maatwerk

Een ander belangrijk voordeel van roestvast staal is dat het, met de juiste apparatuur, goed te bewerken is tot allerlei producten. Van functionele producten die bescherming nodig hebben om in de buitenruimte te staan, tot designerproducten die bedoeld zijn voor in een prachtig interieur. Meubilair als een bar, wijnrekken, tafels, complete keukens en een afscheidingspaneel. Eigenlijk is alles mogelijk met roestvast staal, RVS is namelijk goed op maat te maken. RVS wordt om deze reden ook vaak toegepast in de horeca en retail. Ook voor keukens of tafels voor in uw eigen huis is het mogelijk om RVS-maatwerk aan te bieden. Bovendien zijn RVS-producten af te werken op diverse manieren en in diverse RAL kleuren.

Roestvast staal voordeel 5: RVS is duurzaam

De laatste in dit rijtje voordelen van RVS, is dat roestvast staal duurzaam is. Zoals eerder besproken is dit materiaal sterk, stevig en bestand tegen allerlei weersinvloeden. Daarnaast is roestvast staal ook slijtvast. Dit alles zorgt ervoor dat producten vervaardigd uit roestvast staal duurzaam zijn en een lange levensduur hebben. Roestvast staal is daarnaast ook duurzaam voor het milieu. RVS is volledig recyclebaar en kan daarom andere materialen als plastic goed vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de drinkflessen van RVS die we de laatste jaren allemaal met ons meedragen. RVS is dus op meer dan één manier duurzaam!

 

Bent u door dit artikel benieuwd geworden naar de mogelijkheden van roestvast staal en heeft u daar vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden!