Alles wat je moet weten over metaal frezen

10 februari 2021

Het frezen van materiaal is een techniek die vooral wordt toegepast in de hout-, kunststof- en metaalindustrie. Metaal frezen is binnen Zador zelfs één van de belangrijkste methodes om halffabricaten en eindproducten te produceren. Bij deze verspanende bewerking wordt gebruikt gemaakt van roterende frezen. Hiermee worden stukjes metaal weggenomen tot de gewenste vorm van het materiaal bereikt is. In dit artikel vertellen we je alle ins en outs over metaal frezen.

Metaal frezen

Het frezen van metaal is één van de meest gebruikte methodes binnen de metaalbewerking. Metaal frezen is een verspanende techniek waarbij met een freesmachine stukjes metaal worden weggehaald van het originele product. Dit wordt gedaan totdat het product of halffabricaat de gewenste vorm heeft aangenomen. Een frees beweegt niet op en neer zoals bijvoorbeeld een boor, maar maakt altijd een roterende beweging. De roterende en opzij bewegende frees maakt het mogelijk om uitsparingen, gleuven en gaten in het metaal te maken.

Soorten frezen

3-, 4- en 5-assig frezen

Bij het metaal frezenwordt gebruik gemaakt van een freesmachine. De in de machine aanwezige frees maakt snelle roterende bewegingen waardoor het metaal in de gewenste vorm kan worden gebracht. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van verschillende freestechnieken. Wanneer het product alleen van bovenaf bewerkt hoeft te worden kan 3-assig frezen worden toegepast. In meer complexe gevallen kan gekozen worden voor 4-assig frezen. Zijn er zeer complexe bewerkingen nodig om tot het eindproduct te komen? Dan maakt 5-assig frezen het mogelijk om het metaal van vijf verschillende zijden te verspanen.

Computergestuurd frezen (CNC frezen)

Technologische ontwikkelingen hebben het de afgelopen jaren mogelijk gemaakt om volledig computergestuurd te frezen. Deze vorm van frezen wordt ook wel CNC frezen genoemd, waarbij CNC staat voor Computer Numerical Control. Bij CNC frezen wordt gewerkt met voorgeprogrammeerde computers, waardoor het mogelijk is om zeer efficiënt, betrouwbaar en precies te frezen. Het maken van grote series van exact dezelfde ontwerpen is hierdoor veel eenvoudiger geworden. Het ontwerp voor het halffabricaat of eindproduct wordt vooraf op een computer gemaakt. Dit wordt een CAD-ontwerp genoemd. Na het ontwikkelen wordt het CAD-ontwerp doorgestuurd naar de computergestuurde freesmachine. Nadat de CNC freesmachine correct is ingesteld wordt het gemaakte ontwerp automatisch vervaardigd.

Frezen metaalbewerking bij Zador

Ook binnen Zador wordt gebruik gemaakt van CNC frezen. Hiervoor beschikken we over een geavanceerd machinepark met computergestuurde machines. Voor het ontwerp gebruiken we de CAD-CAM methode waardoor we zeer precies en efficiënt kunnen frezen. Het leveren van kwaliteit staat bij al onze bewerkingen voorop. Om die reden is Zador ISO 14001 gecertificeerd en frezen we altijd onder de ISO 9001 norm.

Wilt u weten wat wij op het gebied van metaal frezen voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden.