Alles over de verschillende metaalsoorten

23 augustus 2017

Metaal wordt in de industrie bijna nooit in zuivere vorm toegepast. In plaats daarvan bestaan metaalsoorten vrijwel altijd uit een legering. Een legering is een mengsel van verschillende metalen. De meest bekende is staal, een mix van ijzer, koolstof en andere metaalelementen. Staal is één van de meest gebruikte metaalsoorten en is volop aanwezig op aarde. Het is een veelgebruikt constructiemateriaal en bestaat voornamelijk uit koolstof en ijzer. Er zijn verschillende soorten te benoemen. In dit artikel leest u meer over die verschillende soorten.

Ferro en Non-ferro

Een metaalwarenfabriek werkt dus vrijwel altijd met legeringen. Alle legeringen op basis van ijzer worden ferro-metalen genoemd. De metalen die geen ijzer bevatten of waar ijzer niet het hoofdbestandsdeel is, worden non-ferro metalen genoemd. Zo is te zien in onderstaand rijtje:

Ferro:

  • Staal
  • Roestvast staal
  • Gietijzer
  • Kobalt
  • Nikkel

Non-Ferro:

  • Aluminium
  • Zink
  • Koper
  • Messing
  • Goud

Staal

Eén van de meest gebruikte metaalsoorten is staal. Er zijn minstens drie staalsoorten te onderscheiden, die drie soorten vormen de belangrijkste soorten. Het gaat om constructiestaal, machinestaal en gereedschapstaal.

Constructiestaal

Van de drie staalsoorten is constructiestaal de meest gebruikte. Het heeft een koolstofgehalte van maximaal 0.25 procent, afhankelijk van de chemische samenstelling en de toepassing van het materiaal. Bekende constructiestalen zijn S235, S275 en S355. Toepassingen zijn zeer divers, zo wordt staal onder andere gebruikt voor bruggen, constructiewerken, schepen, trailers, graafmachines, gebouwen, treinen en werktuigen.

Machinestaal

Machinestaal heeft een koolstofpercentage tussen 0.3 en 0.6 procent. Het is een laaggelegerde staalsoort met tussen de 1.5 en 5 procent aan legeringselementen (zoals chroom, vanadium, nikkel en molybdeen). Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit veel toegepast voor machines en dan voornamelijk voor de inwendige onderdelen. Hierbij valt te denken aan tandwielen of koppelingen.

Gereedschapstaal

Gereedschapstaal heeft een koolstofpercentage tussen 0.6 en 1.5 procent. Het is een hoog gelegeerde staalsoort met meer dan 5 procent aan legeringselementen. Gereedschapstaal wordt ook wel snelstaal of High Speed Steel (HSS) genoemd. Het materiaal behoudt ook bij hogere temperaturen zijn hardheid en is daardoor zeer geschikt voor gereedschap dat heet kan worden, zoals metaal- en betonboren, hamers, snijgereedschap, tasters en meetgereedschap. De sterkte en hardheid worden onder andere bepaald door de chemische samenstelling van het materiaal en verhittingsprocessen.

Wilt u meer weten over de toepassingen van metaal en wat deze toepassingen voor u kunnen betekenen? Of wilt u graag een beroep doen op maatwerk op dit gebied? Neemt u dan contact met ons op!