CNC frezen van metaal: hoe werkt dat?

05 juni 2019

Zador B.V is een professionele metaalwarenfabriek. Zador beschikt over CNC gestuurde machines waarmee halffabricaten en eindproducten worden gemaakt voor uiteenlopende sectoren. Met deze machines wordt gewerkt volgens de zogenaamde CAD-CAM methode. Door te beschikken over alle machines, kennis en kunde die nodig zijn van ontwerp tot productie, wordt er efficiënt en klantgericht gewerkt. Een van de hoogwaardige methodes die wordt toegepast is het CNC frezen van metaal. Wat dit precies is en hoe dit werkt leggen wij graag uit in onderstaand artikel.

Metaalbewerking: metaal frezen

Een verzamelnaam voor het op diverse manieren bewerken van metaal en andere materialen zoals hout en kunststof, is verspaning. Hierbij worden machinaal of met de hand spanen verwijderd van het originele product. Deze gecontroleerde en complexe manier van metaalbewerking wordt veelvuldig toegepast. Een bekende verspaningstechniek is frezen. Tijdens het frezen wordt materiaal verwijderd met een frees, welke roterende bewegingen maakt. Het metaal kan op verschillende manieren gefreesd worden, waarbij ook weleens gebruik gemaakt wordt van hardmetalen inzetplaatsjes. Bij Zador wordt gebruik gemaakt van machinaal frezen door een computergestuurde machine. Ook wel CNC genoemd. Na het frezen moet het materiaal gekoeld worden. Bij het frezen van metaal gebeurt dit door middel van koelvloeistof.

Wat is CNC frezen?

Met CNC worden computergestuurde machines aangeduid die worden gebruikt om halffabricaten en materialen zoals metaal te bewerken. CNC staat voor Computer Numerical Control en wordt zowel in de metaalindustrie als binnen andere productiesectoren veelvuldig toegepast. Denk daarbij aan kunststof- en houtverwerking en de glasindustrie. Het voordeel van CNC frezen is dat de machines kunnen worden voorgeprogrammeerd, waardoor een bepaalde bewerking makkelijk herhaalt kan worden. Hierdoor kunnen materialen in grote getalen op exact dezelfde manier bewerkt worden. Bovendien kan het frezen zeer precies worden uitgevoerd, aan de hand van vooraf gemaakt ontwerpen. Het ontwerp voor de bewerking, ook wel CAD-ontwerp genoemd, wordt van de computer doorgestuurd naar de freesmachine. De machine weet vervolgens exact wat er gedaan moet worden.

CNC frezen van metaal: onze garantie

Wie materialen of halffabricaten laat bewerken door Zador kan rekenen op onze kwaliteitsgarantie. Zo produceren wij al sinds 1997 onder ISO 9001 en zijn we hiernaast ook ISO 14001 gecertificeerd. Deze kwaliteitskenmerken geven uiting aan onze efficiënte en kwalitatief hoogstaande processen en producties. Bovendien werken wij door middel van ons MVO beleid continu aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wilt u meer informatie over CNC frezen van metaal? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij vertellen u graag meer.