Constructiestaal S235: de meest gebruikte staalsoort in de industrie

12 oktober 2022

s235 staal

Staal, wie kent het niet? Het is de verzamelnaam van een groep elementen waaronder koper, ijzer, tin, aluminium, zink en kwik. Al deze metalen beschikken over specifieke eigenschappen. Over het algemeen is er één staalsoort die het meest voorkomt in de industrie: S235 staal. Bent u benieuwd of deze staalsoort geschikt is voor de toepassing van uw project? Lees dan snel verder.

Toepassingen van staal

Staal is het belangrijkste constructie- en bouwmateriaal ter wereld, waarvan het constructiestaal S235 de meest gebruikte staalsoort is. Staal wordt onder andere gebruikt in auto’s, bruggen, vrachtschepen, koelkasten, landbouwwerktuigen en trailers. Voor al deze verschillende toepassingen is staal verkrijgbaar in buizen, profielen, kokers en platen.

Constructiestaal

In dit artikel gaan we specifiek in op constructiestaal, ook wel gewoon ‘staal’ genoemd. Zoals de naam zegt, gaat het om staal dat voornamelijk terug te vinden is in statische constructies.

Constructiestaal heeft een koolstofgehalte van maximaal 0,25%, afhankelijk van de chemische samenstelling en de toepassing van het materiaal. De meest voorkomende staalsoort, S235, beschikt over de volgende kenmerken:

  • Het is laag in koolstofgehalte
  • Het heeft een goede rek
  • De lasbaarheid is goed: dit wil zeggen dat het S235 constructiestaal niet snel hard of bros wordt
  • Het is goed koud en warm te vormen
  • Het is een relatief zacht materiaal

De naam S235 duidt op de eigenschappen van het constructiestaal. De letter S staat voor constructiestaal. Het getal 235 is een aanduiding van de vloeispanning van het materiaal (235 MPa – N/ mm²) bij 16 mm dikte.

De voordelen van S235 staal

Een groot voordeel van de toepassing van S235 staal in constructies, is dat het maat- en slijtvast materiaal is. Er kan strak gebouwd worden met S235 constructiestaal, wat betekent dat het uiteindelijke bouwwerk luchtdicht is. Daarnaast wordt staal industrieel samengesteld, waardoor er nauwelijks of geen bouwafval bij komt kijken. Het gebruik van staal heeft dus een lagere milieubelasting.

De reden dat S235 staal zoveel gebruikt wordt, is dat het makkelijk te verwerken is. Daarnaast kan het veel kracht opvangen. Dit zorgt ervoor dat constructies op locatie, eenvoudig gemodificeerd of aan elkaar gelast kunnen worden.

Aan de slag met S235 constructiestaal

Bent u overtuigd van de eigenschappen van constructiestaal S235? Zador in ieder geval wel! Wij zijn de expert in metaalbewerking en ontwikkelen stalen producten op maat. Heeft u interesse in een bouwwerk met S235 staal, stuur dan gerust even een bericht.  Maakt u liever gebruikt van een ander soort staal, dat kan natuurlijk ook. Neem in beide gevallen contact met ons op, wij helpen u graag verder!