Feiten en fabels over RVS

18 juli 2018

RVS is een veelzijdig materiaal en goed te verwerken tot allerlei gebruiksvoorwerpen en artikelen. Je ziet het dan ook zowel buiten als binnen, in openbare ruimtes maar ook in de inrichting van winkels, horeca en huizen. Tijd om eens wat meer te weten te komen over deze metaalsoort. Soms wordt de afkorting RVS namelijk ten onrechte gebruikt. Wat zijn feiten en fabels over RVS?

Fabel: RVS roest niet

Een van de meest hardnekkige fabels is dat RVS niet kan roesten. De gedachte is dat RVS voor Roest Vrij Staal staat. Maar daar gaat het mis: RVS is de afkorting voor Roest Vast Staal. RVS is namelijk niet echt vrij van roest. Er is wel een roestlaag op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxidelaag. Deze dunne oxidelaag is blank van kleur en daardoor niet zichtbaar. Bij ander staal is roest te zien als bruine vlekken. Bij RVS stopt het oxidatieproces, ofwel het “roesten”, als de dunne oxidelaag over het gehele oppervlak van het RVS is gevormd. Deze laag vormt de bescherming van het onderliggende metaal tegen de invloeden van buitenaf. Het bijzondere van de oxidelaag bij RVS is dat deze laag zichzelf ook weer zal herstellen, wanneer die laag beschadigt. Een eventuele kras roest als het ware weer dicht en daarmee is de roestvaste laag weer volledig hersteld.

Feit: RVS kan goed tegen vocht en water

Door de oxiderende eigenschappen van RVS is dit een metaal dat zeer goed toepasbaar is voor allerlei toepassingen buiten. Zo maakt Zador diverse buitenkasten waaronder gasverdeelkasten en montagekasten voor onder meer energiebedrijven. Tot het assortiment behoren ook afvalbakken die in de buitenruimte staan en dus goed bestand moeten zijn tegen weersinvloeden. En omdat RVS goed bestand is tegen zoet en zout water is het ook steeds vaker terug te vinden aan boord van schepen.

Fabel: RVS is onderhoudsvrij

Omdat RVS geen roest vormt bestaat het misverstand dat RVS dus geen onderhoud nodig heeft. Maar dat is niet het geval. Althans niet bij alle toepassingen van RVS. Denk aan een RVS afzuigkap in een keuken. De kap en de roosters van de afzuigkap worden vettig door het koken en dat is niet echt hygiënisch. RVS is nu eenmaal geen zelfreinigend metaal. Dit betekent dat het materiaal moet worden onderhouden. Met een goed reinigingsmiddel dat speciaal voor RVS geschikt is het oppervlak eenvoudig te reinigen. RVS is dus niet onderhoudsvrij maar wel onderhoudsarm.

Feit: RVS kan op maat gemaakt worden

De veelzijdigheid en de specifieke eigenschappen als duurzaamheid en vochtbestendigheid maken dat Zador een breed assortiment van RVS producten aanbiedt. Maar het prettige aan deze metaalsoort is ook dat het zich uitstekend leent om maatwerk aan te bieden. Zador krijgt dan ook regelmatig de vraag, onder meer vanuit retail, banken, horeca en hotels, om meubels of andere interieurvoorwerpen op maat te maken. RVS is ook goed toepasbaar bij de inrichting van huizen en in keukens. Met het machinepark van Zador is niet alles maar wel veel maatwerk mogelijk!

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen doen? Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden voor u!