Het goed onderhouden van RVS doet u zo

04 oktober 2017

RVS is een veelzijdig materiaal en goed schoon te houden. Het wordt onder andere vaak in bedrijfskeukens gebruikt. De bijzondere eigenschappen, de duurzaamheid van dit metaal en de mogelijkheden tot bewerken maken dat een keuken van RVS een goede keuze is. Het onderhoud van RVS is wel een punt van aandacht. Het schoonhouden gaat eenvoudig maar hoe zorg je ervoor dat de glans blijft en dat het metaal niet gaat roesten?

RVS kan tegen een stootje

Een voordeel van RVS, roestvast staal, is dat het tegen een stootje kan. Het materiaal is duurzaam en hard. In een professionele keuken wordt gewerkt met messen en andere scherpe voorwerpen, veel water, vet en warmte. En dit alles kan het materiaal beschadigen. Het duurzame karakter van RVS maakt dat ook, of juist, bij deze handelingen de kans op beschadigen klein is. Daarnaast is een keuken een plek waar hard wordt gewerkt en waar het risico op knoeien met verschillende ingrediënten groter is. Juist in de keuken is hygiëne een absolute vereiste.

Het schoonmaken van RVS

In een professionele keuken wordt gewerkt volgens de HACCP-richtlijnen. Het voordeel van RVS is dat vuil eenvoudig te verwijderen is met een vochtige doek en een zachte zeep. Als het vuil wat hardnekkiger is, is het goed schoon te maken met een sopje van afwasmiddel en een scheutje ammoniak. Let wel op dat u alle oppervlakken die in aanraking komen met etenswaren, steeds afneemt met een schone doek met heet water.

Dagelijks onderhoud van RVS

RVS vraagt weinig onderhoud. Neem het oppervlak steeds met water af na het verwijderen van de vlekken. Om de glans terug te brengen op het RVS en om vette vlekken (van bijvoorbeeld vetten vingers) weg te halen, is het mogelijk om een heel dun vettig laagje aan te brengen. Wrijf na het schoonmaken een paar druppels (olijf)olie over het oppervlakte, maar niet te veel! Het moet slechts een dun laagje vormen. Ook glansspoelmiddel en opwrijven met een microvezeldoekje zijn beproefde middelen om RVS weer te doen glanzen.

Waar moet u op letten?

Hoewel RVS een duurzame en harde metaalsoort is, kunnen er toch beschadigingen in komen. Snijd niet rechtstreeks op het RVS oppervlak maar gebruik de juiste snijplank. Ook staalwol en schuursponsjes kunnen krassen geven. Zoute of zure stoffen (zoals azijn of citroensap) kunnen witte vlekjes of kuiltjes veroorzaken. Vooral in keukens vormen deze stoffen een risico. Ook moet u voorzichtig zijn met warmte. Te hoge temperaturen van RVS kunnen zorgen voor het ontstaan van blauwbruine strepen die alleen met professionele RVS-onderhoudsmiddelen te verwijderen zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden toepassingen van RVS bij u in het bedrijf? Het is mogelijk om RVS maatwerk aan te bieden in bedrijfsinterieur of bedrijfskeuken. Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden voor u!