Lasersnijden van staal: zo gaat dat in z’n werk

28 april 2021

Staal- en rvs-constructies worden gebruikt in diverse sectoren. De basis van de meeste van deze constructies is vervaardigd doormiddel lasersnijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plaatwerkproducten voor de petrochemische industrie, constructies voor de interieurbouw, de basis voor industriële keukens en plaatmateriaal voor de bouwsector. Kortom: producten waarbij het noodzakelijk is om het staal met grote precisie te snijden. Lasersnijden biedt hier uitkomst en wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Bent u benieuwd hoe dit proces in z’n werk gaat? Dit artikel leert u alles over lasersnijden en belicht ook de voordelen ten opzichte van het knippen of slijpen van metaal.

Waarom lasersnijden als u het metaal ook kunt slijpen of knippen?

Bij ZADOR beschikken we over een uitgebreid machinepark dat een veelzijdigheid aan metaalbewerking mogelijk maakt. Zo kunnen wij metaal en staal bijvoorbeeld slijpen of knippen, maar kunnen wij ook buizen buigen, ponsen, kanten, lassen en poeder coaten. Lasersnijden biedt voor staalbewerking veel voordelen ten opzichte van andere snijprocessen. Door het gebruik van een laser kan met grote nauwkeurigheid en snelheid worden gewerkt. Bovendien is een lasersnijder erg veelzijdig. Zo kan deze methode niet alleen worden gebruikt voor het op maat snijden van plaatwerk, maar ook voor graveerwerk en het uitsnijden van contouren.

rvs signing

Hoe werkt het lasersnijden van metaal?

Door het gebruik van een laserstraal met hoge intensiteit, wordt het metaal zo sterk verhit dat er een thermisch scheidproces ontstaat. Afhankelijk van de gebruikte instellingen, worden er door het lasersnijden van metaal gleuven gemaakt, of wordt het metaal volledig doorgesneden. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een hulpgas om het proces te versnellen. Doordat de laserstraal heel precies werkt, wordt de staalplaat maar op een heel klein oppervlakte verhit waardoor er vrijwel geen vervorming optreedt en er een mooi strak snijbeeld ontstaat.

Staal lasersnijden met onze CO2-lasersnijmachine, zo gaat dat in z’n werk:

Bij ZADOR maken we gebruik van de CO2-lasersnijmachine Bystar 3015 4KW. Dit is een elektrisch aangedreven koolstofdioxide gaslaser met een grote variatie aan productiemogelijkheden voor plaatafmeting, staaldikte en productiesnelheid. Op deze manier kunnen wij zelfs het dikste staal lasersnijden in de door u gewenste maat en kunnen de ingewikkeldste patronen met uiterste precisie braamloos door ons uitgesneden worden. Metaal lasersnijden met de CO2-lasersnijmachine gebeurt met behulp van spiegels die ervoor zorgen dat de laserstraal wordt gefocust en exact op de juiste plaats terechtkomt. De snijkop volgt vervolgens nauwkeurig het opgegeven patroon, waardoor er haarscherpe lasersneden in het metaal ontstaan. Onze lasersnijmachine kan gebruikt worden voor het lasersnijden van onder andere metaal, rvs, staal en aluminium.

RVS schakelkast

Deze producten worden doormiddel van metaal lasersnijden gemaakt:

Metaal en staal zijn materialen die voor de meest uiteenlopende producten en toepassingen gebruikt worden. Het materiaal is duurzaam, kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en is doormiddel van lasersnijden zeer goed te bewerken en op maat te maken. Dit maakt de toepassingsmogelijkheden eindeloos. Bent u benieuwd voor welke toepassingen het lasersnijden van metaal geschikt is? Dit kunnen voorwerpen zijn die u in het dagelijks leven tegenkomt, zoals verdeelkasten, schakelkasten en rvs-buitenkasten. Daarnaast leveren we bij ZADOR ook op maat gemaakte producten voor, bijvoorbeeld, de maritieme sector, de Retail branche, de petrochemie, de infrastructuursector en buitenreclametoepassingen. Een voorbeeld hiervan zijn, bijvoorbeeld, onze op maat gemaakte vrachtwagenkisten.

Heeft u specifieke wensen op het gebied van lasersnijden of metaalbewerking? Neemt u dan contact met ons op. Door onze jarenlange ervaring in de meest uiteenlopende sectoren en ons uitgebreide machinepark, hebben wij alle middelen in huis om aan uw wensen te kunnen voldoen.