Lasersnijden van staal: zo gaat dat in z’n werk

27 februari 2019

Plaatbewerking in de vorm van lasersnijden staat aan de basis van veel staal- en rvs-constructies, die gebruikt worden in diverse sectoren. U kunt daarbij denken aan plaatwerkproducten voor de petrochemische industrie, interieurbouw, industriële keukens en de bouwsector. Producten waarbij het noodzakelijk is om het staal met grote precisie te snijden. Lasersnijden is daarvoor een uitkomst en wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Hoe dit precies in z’n werk gaat en wat de voordelen zijn, leest u in dit artikel.

Hoe werkt lasersnijden?

Lasersnijden biedt voor staalbewerking veel voordelen ten opzichte van andere snijprocessen, vanwege de grote nauwkeurigheid, snelheid en veelzijdigheid van de laser. Deze methode kan bovendien niet alleen gebruikt worden voor het op maat snijden van plaatwerk, maar ook voor graveerwerk en het uitsnijden van contouren. Een laserstraal met hoge intensiteit verhit het staal zo sterk dat er een thermisch scheidproces ontstaat. Afhankelijk van de gebruikte instellingen, worden er op deze manier gleuven gemaakt of wordt het staal volledig doorgesneden. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een hulpgas om het proces te versnellen. Doordat de laserstraal heel precies werkt, wordt de staalplaat maar op een heel klein oppervlakte verhit waardoor er vrijwel geen vervorming optreedt en er een mooi strak snijbeeld ontstaat.

De CO2-lasersnijmachine

Bij ZADOR maken we gebruik van de CO2-lasersnijmachine Bystar 3015 4KW. Dit is een elektrisch aangedreven koolstofdioxide gaslaser waarmee de productiemogelijkheden qua plaatafmeting, staaldikte en productiesnelheid ontzettend uitgebreid zijn. Zo kan het dikste staal op maat gesneden worden en kunnen de ingewikkeldste patronen met uiterste precisie braamloos uitgesneden worden. Het lasersnijden met de CO2-lasersnijmachine gebeurt met behulp van spiegels die ervoor zorgen dat de laserstraal wordt gefocust en exact op de juiste plek terechtkomt. De snijkop volgt vervolgens nauwkeurig het opgegeven patroon, waardoor er haarscherpe laser-gesneden producten ontstaan. De lasersnijmachine kan gebruikt worden voor het op maat snijden of uitsnijden van onder andere metaal, rvs, staal en aluminium.

Producten en toepassingen

Metaal en staal zijn materialen die voor de meest uiteenlopende producten en toepassingen gebruikt worden, zowel binnen als buiten. Van rvs-buitenkasten tot stalen frames en alles ertussenin, maar bij ZADOR leveren we ook op maat gemaakte producten voor bijvoorbeeld de maritieme sector, de retailbranche, de petrochemie, de infrastructuursector en buitenreclametoepassingen. De toepassingsmogelijkheden zijn dus eindeloos dankzij de duurzaamheid van het materiaal en het feit dat het ook nog eens zeer goed te bewerken en op maat te maken is. Naast lasersnijden zijn er namelijk nog tal van andere bewerkingsmogelijkheden, waaronder buizen buigen, ponsen, kanten, lassen en poedercoaten. Bij ZADOR beschikken we over een uitgebreid machinepark dat al deze toepassingen – en meer – mogelijk maakt.

Heeft u specifieke wensen op het gebied van lasersnijden of metaalbewerking? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring in de meest uiteenlopende sectoren en we hebben alle middelen in huis om te voldoen aan uw wensen.