Metaal bewerken door middel van ponsnibbelen: zo gaan wij te werk

24 april 2019

Veel bedrijven maken op grote schaal gebruik van metaal. Niet gek, want metaal kan op ontzettend veel manieren worden toegepast. Staal is zeer robuust en kan bijvoorbeeld worden verwerkt in machines, meubels, vervoersmiddelen en (bouw-)constructies. Ook in decoratie- en verpakkingsmateriaal wordt op grote school gebruik gemaakt van metaal op maat. Hier is dan ook een grote vraag naar. Zador speelt onder andere in op die vraag door metaal te bewerken middels ponsnibbelen. Dit is een handige en relatief eenvoudige techniek voor metaalbewerking. Deze techniek, die gebruik maakt van een stempel, is met name geschikt voor het bewerken van metalen platen. Hieronder leggen wij uit hoe ponsnibbelen bij Zador in zijn werk gaat.

1. Gebruikmaking van stempels

Het ponsnibbelen is een metaalbewerkingsproces waarbij stempels, ook wel ponsen genoemd, gebruikt worden. Deze stempels of ponsen worden gebruikt om in de metalen plaat een bepaalde vorm te drukken. Tijdens het nibbelproces wordt deze handeling telkens herhaalt; steeds weer wordt een kleine stempel in dezelfde metalen plaat gedrukt. Uiteindelijk wordt zo, door gebruik te maken van een specifiek stempelontwerp, de gewenste vorm bereikt.

2. Ponsnibbelen met CNC gestuurde machines

Ponsnibelen is weliswaar een redelijk eenvoudige techniek, toch is het zeer belangrijk om gebruik te maken van kwalitatief goede machines. Om deze reden beschikt de metaalwarenfabriek Zador of speciale CNC gestuurde machines. Met deze machines kan de zogenaamde CAD-CAM methode worden toegepast, welke zorgt voor betrouwbare en efficiënte productie. Speciaal voor het ponsnibbelen beschikt Zador over computergestuurde CNC ponsnibbelmachines. Deze machine kunnen aan de hand van technische tekeningen bepalen waar in de metalen plaat er gaten en andere uitsparingen moeten komen. Nadat deze tekeningen zijn ingelezen weet de machine dus precies wat er moet gebeuren. De CNC machine heeft een grote productiesnelheid. Hierdoor kunnen na het inlezen op een hoog tempo uitsparingen uit de metalen platen worden gestempeld.

3. De juiste afwerking

Na het ponsen is het meestal nodig om te zorgen voor een goede afwerking van de metalen plaat. Er kunnen bij de uitsparingen namelijk scherpe randen ontstaan door het stempelen. Dit is onwenselijk, daar het tot snijwonden kan leiden indien iemand het metaal bij de rand oppakt. Door deze randen te borstelen worden ze gelukkig veel minder scherp. Om elk risico uit te sluiten is het echter aan te bevelen handschoenen te dragen bij het dragen of bewerken van platen metaal met uitsparingen.

Wilt u meer informatie over metaalbewerking door middel van ponsnibbelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.