Metaal en staal snijden; zo werkt dat

21 juni 2017

Metaal en staal hebben veel toepassingsmogelijkheden. Enerzijds komt dit omdat metaal en staal duurzaam zijn en een lange levensduur hebben. Anderzijds omdat deze materialen zeer goed geschikt zijn om te verwerken in allerlei vormen voor allerlei branches. Bovendien kun je ze goed bewerken waardoor er een hele eigen ‘look’ kan ontstaan, passend bij de opdrachtgever en het gemaakte product. Om metaal en staal te bewerken, moet het gesneden worden. Maar hie gaat dit snijden in zijn werk?

Metaal op maat

Metaal en staal zijn materialen met een grote veelzijdigheid. De duurzaamheid maakt dat het breed ingezet kan worden, voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is zeer goed te verwerken en op maat te maken voor allerlei constructies en producten. Dit maakt dat er inmiddels een groot assortiment voor diverse branches en sectoren geleverd wordt. Daarnaast kunnen op maat oplossingen en producten worden geboden. Bijvoorbeeld voor in hotels en retail maar ook bij displays en andere toepassingen voor onder meer de financiële en maritieme sector.

Snijden met een laser

Voor het metaal een product wordt moet het bewerkt worden. Eén van die bewerkingen is dat het op maat gesneden moet worden. Dit gebeurt met een laser. Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet de laser een lichtcirkel hebben waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. De intensiteit van de straal is daardoor zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. De CO2 laser wordt gebruikt voor het zwaardere werk, zoals in de metaalindustrie. De CO2  laser is zeer geschikt om ingewikkelde vormen te snijden die met conventionele bewerkingen zoals stansen minder gemakkelijk mogelijk zijn. Het biedt een grote vormvrijheid.

Mogelijkheden voor staal en metaal

Met het lasersnijden is het mogelijk om maatwerk te leveren. Het snijden van metaal en staal met een laser, wordt uitgevoerd met uiterste precisie en hoge snelheid. De snijnaden zijn vrijwel braamloos en bijzonder nauwkeuring. Naast lasersnijden om platen te bewerken is het mogelijk om buis te buigen met een doorbuigmachine. De diverse machines maken dat de mogelijkheden voor staal en metaal zeer groot zijn. In vorm en in afwerking zijn producten mogelijk voor zowel binnen als buitentoepassingen.

Heeft u specifieke wensen heeft voor producten in uw sector? Zador heeft met het machinepark voldoende mogelijkheden om bij de productie uit te gaan van de wensen van de klant. Wilt u meer informatie? U kunt altijd contact opnemen met onze specialisten.