De metaal productiemogelijkheden van Zador

11 mei 2017

Al ruim 70 jaar is Zador actief in de metaalwaren. Net na de tweede wereldoorlog is Zador begonnen als producent van afvalbakken voor de openbare ruimte. Deze afvalbakken hebben wij enorm doorontwikkeld. Door de enorme ervaring in het werken met metaalwaren als staal en roestvrijstaal is sinds 2010 de koers verlegd. Zador is nu een totaalaanbieder met de focus op projectmatig en hoogwaardig werk van kleine tot middelgrote series. En daarbij passen uitgebreide metaal productiemogelijkheden.

Plaatbewerking van staal en RVS

Het lasersnijden van staal en roestvrij staal is vaak de basis van verschillende staalconstructies en RVS constructies. Zador levert plaatwerkproducten voor de petrochemische industrie, interieurbouw, industriële keukens en bouwsector. Niet alleen standaard producten maar ook RVS maatwerk. Zo kan de productieafdeling metalen lasersnijden; een techniek waarbij een vlak product of metaal met uiterste precisie en hoge snelheid uitgesneden kan worden. Bijvoorbeeld in en patroon, of in een vooraf ingestelde vorm. Het lasersnijden gebeurt vrijwel braamloos en tevens erg nauwkeuring. Lasersnijden is mogelijk op verschillende materialen, namelijk: metaal, RVS, staal en aluminium. Naast plaatbewerking beschikt Zador over de mogelijkheden om buis te buigen. Een geautomatiseerde doorbuigmachine maakt de mogelijkheden op het gebied van metaalbewerking veelzijdig. Daarnaast beschikt Zador over twee nieuwe kantbanken. Deze hebben een lengte van 3 meter en hebben een tonnage van 175 ton, hiermee kunnen wij materialen tot 5 mm dik zetten over deze lengte.

Lassen van RVS materiaal

Lassen voor metaalbewerking van staal en roestvast staal behoort tot de kernactiviteiten. Het lassen van RVS materiaal kan met drie verschillende technieken, namelijk: ‘electrode lassen’, ‘MAG lassen’ en ‘TIG lassen’.

  • Electrode lassen is de meest eenvoudige vorm van lassen. Hierbij wordt een elektrische boog getrokken tussen het metaal en een electrode en ontstaat er genoeg warmte om de electrode te laten smelten. Hieronder ontstaat de lasnaad en worden beide materialen met elkaar verbonden.
  • MAG lassen is beter bekend als CO2 lassen. Als je deze techniek gebruikt om bijvoorbeeld RVS te lassen, wordt er continu een zogeheten draad aangevoerd die ervoor zorgt dat de boog in stand wordt gehouden. Behalve voor RVS is deze lasmethode geschikt voor ijzer en aluminium. De laatste methode die Zador in huis heeft is het TIG lassen. Hierbij wordt warmte verkregen door een plasmaboog tussen een wolfraam en de stof die gelast wordt. In tegenstelling tot het MAG lassen gebruikt de TIS lastechniek een constante stroomsterkte. Er kan worden gelast met een gelijkstroom of met wisselstroom.
  • Bij TIG lassen wordt altijd een inert gas (edelgas) gebruikt, omdat andere gassen bij de zeer hoge temperaturen ontleden. En daarbij bestaat de kans dat deze reactieve stoffen geven of nog erger, je materiaal aantasten. Deze lastechniek gebruik je om een las af te leveren van zeer hoge kwaliteit. Het is dan ook wel de moeilijkste van de drie besproken.

Poedercoaten

Om stalen materialen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, is poedercoaten een goede oplossing. Vanuit de oorsprong van Zador, het produceren van afvalbakken, een belangrijk deel van het productieproces. Poedercoaten is het coaten van materialen met verf in poedervorm. Nadat de poeder is aangebracht worden de materialen in een oven verwarmd. De poeder wordt vloeibaar zodat de verf goed in elkaar overvloeit en uithardt tot een mooie gladde laag. Het geeft een strak resultaat en biedt een goede bescherming tegen omstandigheden in de openbare ruimte.

Zador biedt zeer veel mogelijkheden om de productie zo veel mogelijk te laten aansluiten op de wensen van de opdrachtgevers. De eigen productieafdeling is uitgerust met verschillende apparaten en machines om bewerkingen te verrichten aan metaal, staal en rvs. Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden!