Metalen plaat op maat kopen? Hier moet u op letten

15 juni 2022

Metalen plaat op maat kopen

Plaatstaal is al vele jaren een gewild product. Een metalen plaat, ook wel plaatstaal genoemd, is een halffabricaat: dat wil zeggen dat het door andere bewerkingsstappen tot een bepaald eindproduct wordt verwerkt. Metalen platen zijn toepasbaar op vele manieren. Deze veelzijdigheid maakt het een product dat al tientallen jaren wordt gemaakt. Bent u van plan een metalen plaat op maat te kopen voor een bepaalde toepassing, bijvoorbeeld metaal bewerking? Wij leggen u graag uit waar u op moet letten.

Ontstaan van plaatstaal

Plaatstal wordt al eeuwenlang geproduceerd. Voorheen werden zachte materialen zoals goud en zilver gebruikt om metalen platen van te maken, omdat deze makkelijk om te vormen zijn. Hiervan werden munten en sierraden gemaakt. Jaren later, rond de middeleeuwen, begon men ijzeren platen te maken waar destijds schilden en harnassen van werden gemaakt. Toen was het maken van plaatstaal erg gecompliceerd omdat er nog geen machines waren die de handarbeid konden vervangen. Hierdoor was het een duur materiaal. Tegenwoordig zijn metalen platen veel makkelijker te maken en door hun veelzijdigheid een erg gewild product.

Afmetingen en materiaaldiktes

Na de industriële revolutie werden metalen platen zeer gemakkelijk vervaardigd. Sinds die tijd zijn de mogelijkheden voor metalen platen zeer groot geworden. U hebt de keuze uit erg veel verschillende afmetingen en materiaaldiktes. Het metaal kan qua (chemische) samenstelling zo worden aangepast dat het de optimale eigenschappen heeft voor het beoogde doel. Zo zijn er zeer slijtvaste metalen platen verkrijgbaar, kunt u kiezen voor juist een zachte plaat die makkelijk bewerkbaar is, enzovoort.

Het materiaal zelf

Metaal op maat is verkrijgbaar in veel verschillende soorten materiaal. Denk aan verschillende staalsoorten, aluminium en andere soorten metalen. Al deze materiaalsoorten worden ook weer in verschillende legeringen mogelijk gemaakt, waardoor het eindproduct volledig naar uw wens kan worden geproduceerd. Er zijn een hoop verschillende mogelijkheden als het gaat om metaal, en u krijgt een breed assortiment om uit te kiezen. Bij Zador kunnen we u het juiste overzicht bieden in deze grote verscheidenheid aan materialen op basis van hun unieke eigenschappen. Zo kunnen we u helpen bij het creëren van het product dat u nodig heeft.

Bent u benieuwd voor welke toepassingen u onze op maat gemaakte metalen platen kunt gebruiken, of wilt u advies over het product dat u nodig heeft? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze en staan u graag te woord als u vragen heeft. U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie!