De nieuwe poedercoatstraat van Zador Metaalbewerkingsbedrijf!

22 november 2017

Zador Metaalwarenfabriek levert halffabricaten en eindproducten van staal en roestvrij staal aan verschillende sectoren. Wij bewerken deze producten voor diverse sectoren, zoals de maritieme sector, de energiesector en de detailhandel. Daarnaast maken wij afvalbakken die geplaatst worden in openbare ruimtes. Veel van de producten die wij leveren zijn bedoeld om buiten te plaatsen. Daar hebben zij veel te lijden van de weersomstandigheden. Regen, wind en zon kunnen de kwaliteit aantasten. Tenzij zij zijn bewerkt met een poedercoating die de buitenkwaliteit garandeert. De afgelopen maanden is er een totaal nieuwe poedercoatinstallatie bij Zador geïnstalleerd. Wat betekent dit?

Wat is poedercoaten?

Met behulp van poedercoaten wordt een beschermlaag opgebracht op metalen. Het poeder wordt elektrostatisch geladen waardoor het zich hecht op producten van metaal. De poedercoating moet gelijkmatig worden aangebracht voor een optimaal resultaat. Dat kan met behulp van een robot maar een specialistisch medewerker kan de coating ook zelf aanbrengen. Dit gebeurt met behulp van een spuitpistool of handpistool die speciaal is ontwikkeld voor het aanbrengen van poedercoating. Na het aanbrengen van de poedercoating wordt het bewerkte product naar een oven gebracht en verhit tot 190 graden Celsius. Op deze temperatuur wordt het aangebrachte poeder vloeibaar, het product wordt daarmee voorzien van een laag gesmolten poeder. Deze gesmolten poeder wordt vervolgens afgekoeld. Door het afkoelen wordt de poedercoating hard. Deze bewerking is goed bestand tegen weersomstandigheden en blijft lang beschermend. Poedercoaten is een duurzame behandeling.

De nieuwe poedercoatstraat van Zador

De nieuwe coatstraat van Zador is volledig geautomatiseerd met de installatie en sluit mooi aan op de andere productielijnen zoals lasersnijden, kanten zetten en lassen. Door ons machinepark zodanig in te richten dat alle machines op elkaar zijn aangesloten kunnen wij onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn. Zador kan nog beter maatwerk leveren. Met de nieuwe poedercoatstraat is het ook eenvoudig mogelijk om producten van grote afmeting in zijn geheel te coaten. Als de klant meer kleuren wenst is dat geen probleem. Een kleurwissel kunnen wij nu sneller uitvoeren, in iedere gewenste ral-kleur.

Voordelen van poedercoaten

Poedercoating is hard, kan goed tegen weersinvloeden en vocht. Het kan goed verdeeld worden over het metaal. Daarnaast biedt poedercoating de mogelijkheid tot speciale effecten. Een belangrijk voordeel is dat de poeders geen oplosmiddelen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu of voor de mensen die er mee werken. Kijkend naar duurzaamheid van poedercoating is deze bewerkingswijze maatschappelijk verantwoord. De restanten van poeder kunnen vaak worden hergebruikt in een nieuw project. Hierdoor is de hoeveelheid afval bij poedercoaten zeer gering. Conventionele vloeibare coatings produceren meer gevaarlijk afval van poedercoatings. En een belangrijk voordeel is dat poedercoatings vrij dik op een metaalobject worden aangebracht zonder dat er verzakking in de coating optreedt.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel of wilt u meer informatie over andere mogelijkheden en toepassingen van onze machines of het poedercoaten? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag en denken met u mee!