Plaatbewerking: dit is het en zo verloopt het proces

07 september 2021

Plaatbewerking

Metaal is een ontzettend veelzijdig materiaal. Er bestaan verschillende varianten van, zoals staal, koper, chroom, brons of messing. Daarnaast kan het materiaal op diverse manieren bewerkt worden. Plaatbewerking biedt ontzettend veel mogelijkheden om metalen producten te vervaardigen. Heeft u zich altijd al afgevraagd wat er precies komt kijken bij plaatbewerking? In dit artikel leggen we uit wat er mogelijk is en nemen we u stap voor stap mee in het proces van plaatbewerking.

Twee soorten plaatbewerking

Onder plaatbewerking verstaan we het bewerken van metalen platen op verschillende manieren. In de metaalbewerking worden twee soorten plaatbewerking onderscheiden:

  • Verspanende bewerking

Bij verspanende bewerking ontstaan spanen of krullen. Hierbij kunt u onder andere denken aan het boren, frezen, vijlen, slijpen of schaven van plaatmateriaal

  • Niet-verspanende bewerking
    Niet-verspanende bewerking omvat alle overige soorten plaatbewerking waarbij geen spanen of krullen overblijven, zoals lasersnijden, kanten, walsen, zetten, lassen, poedercoaten of buigen.

Machines voor plaatbewerking

Bij ZADOR werken we met diverse CNC-gestuurde machines voor metaalbewerking. Deze computergestuurde machines worden geprogrammeerd om een bepaalde bewerking met grote precisie uit te voeren en eventueel te herhalen. Zo kunnen kleine en middelgrote series producten op een betrouwbare en efficiënte manier worden geproduceerd. De fabriek is uitgerust met de volgende machines:

  • Kantbank

Voor het kanten van plaatmateriaal worden kantbanken gebruikt. Met deze machines kunnen haarscherpe hoeken worden gecreëerd in plaatstaal van verschillende formaten.

  • Lasersnijmachine

Met de lasersnijmachine kan plaatstaal op maat worden gesneden. Daarnaast kan de machine gebruikt worden om te graveren of om vormen uit het materiaal te snijden.

  • Lintzaagmachine

De volautomatische lintzaagmachine is bedoeld voor het met grote precisie zagen van plaatmateriaal, met name voor de zorgsector.

Productieproces

Afhankelijk van uw wensen gaan wij aan de slag. Het maakproces verschilt per product, maar kan bijvoorbeeld beginnen met het op maat snijden van het plaatmateriaal door middel van de lasersnijmachine. Daarna wordt het materiaal eventueel gekant of gebogen in een specifieke vorm. Om het product op specifieke punten aan elkaar te bevestigen kan vervolgens gebruik gemaakt worden van een lastechniek. Sommige producten worden daarna nog voorzien van een poedercoating.

Toepassingen plaatmateriaal

De mogelijkheden die plaatbewerking biedt zijn eindeloos. Onze machines worden gebruikt om stalen producten te vervaardigen voor het interieur, zoals stalen meubilair, stalen frames of stalen deuren. Daarnaast bieden we toepassingen voor diverse sectoren, zoals de maritieme sector en de energiesector, maar bijvoorbeeld ook voor de financiële sector, de zorgsector, de horeca en de retailbranche. Voor zowel het grove als zeer verfijnde werk bent u bij ons aan het goede adres. Wij bieden maatwerk: onze specialisten hebben ruime ervaring op het gebied van plaatbewerking. Zij kunnen aan uiteenlopende wensen voldoen.  

Heeft u een vraag over plaatbewerking, of specifieke wensen op dit gebied? Wij gaan graag met u in gesprek! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.