RVS lassen? Zo gaat dat in zijn werk en dit zijn de veiligheidsmaatregelen
28 november 2018
Bij het lassen van RVS is het belangrijk dat het gebeurt door mensen die daar in gespecialiseerd zijn. Nu is dat natuurlijk belangrijk bij alle vormen van lassen. Maar bij RVS lassen is dat van nog meer belang omdat deze verbindingen een zwak punt kunnen zijn als dat niet op de juiste manier en met de juiste kennis wordt gedaan. Het is een gegeven dat lassen onmisbaar is bij het produceren van bijna alle constructies. Zador maakt RVS maatwerk voor diverse branches waaronder keukens en betaalsystemen en RVS kisten voor op vrachtwagens. Maar ook afvalbakken bijvoorbeeld kunnen op maat worden gemaakt met behulp van het lassen van RVS. Hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de veiligheidsmaatregelen waar we rekening mee moeten houden?
Waarom lassen?
Met lassen is het mogelijk om constructies op maat te maken. Door het lassen worden verschillende materialen verbonden met behulp van druk en warmte. Het specifieke van lassen is dat er op de plek waar de materialen aan elkaar moeten komen een stof wordt aangebracht die ervoor zorgt dat deze twee materialen met elkaar verbonden worden. Dat kan met diverse materialen en ook zeker met RVS.
Technieken om RVS te lassen
Het lassen van RVS kan op diverse manieren. Zador heeft de mogelijkheden voor het lassen van RVS met drie technieken:
1. RVS met electrode lassen
Deze techniek wordt ook wel booglassen genoemd omdat met behulp van een elektrische boog tussen het metaal en een electrode warmte wordt opgewekt. Deze warmte zorgt ervoor dat de electrode smelt en er een lasnaad ontstaat waarbij beide materialen met elkaar worden verbonden. Het is een veelzijdige en betrekkelijk eenvoudige techniek van lassen.
2. MIG / MAG lassen
MIG/MAG lassen wordt ook wel CO2 lassen genoemd. MIG staat voor Metal Ictive Gas en MAG lassen staat voor Metal Anert Gas. Het verschil tussen beide lasmethoden is het beschermgas dat wordt gebruikt. De wijze van lassen is gelijk. Bij deze techniek wordt er continu een zogeheten draad aangevoerd die ervoor zorgt dat de zogeheten boog in stand wordt gehouden. MIG/MAG lassen kan gebruikt worden voor allerlei constructies en voor RVS, ijzer en aluminium. Een belangrijk voordeel van deze manier van lassen is de snelheid.
3. TIG Lassen
TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse term voor wolfraam en dat is een zuiver en zacht metaal dat eenvoudig geknipt en vervormd kan worden. De warmte bij TIG lassen ontstaat door een plasmaboog tussen wolfraam en de stof die gelast wordt. Het lassen vindt plaats met gelijkstroom of wisselstroom. Het is belangrijk om te werken met een inert gas (edelgas) omdat andere gassen bij de zeer hoge temperaturen ontleden. En dat kan het materiaal aantasten. Deze methode is de moeilijkste van de drie lasmethoden. Het geeft een las van zeer hoge kwaliteit.
Veiligheidsmaatregelen
Het spreekt vanzelf dat de nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen bij het RVS lassen. De volgende aspecten moeten beoordeeld worden voor het lassen kan plaats vinden: ‘Is de juiste lasdraad aanwezig?’, ‘Welke lasverbinding kan gebruikt worden?’, ‘ Moet er gewerkt worden met formeergas?’, ‘Welke dikte heeft het materiaal?’, ‘Hoe moet het object nabehandeld worden?’. Verder is het van belang dat de omgeving waarin het werk wordt gedaan goed schoon is zodat het object of het materiaal niet kan beschadigen. En natuurlijk moet het lassen gedaan worden door mensen die daar vakkundig in zijn.
Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel of wilt u meer informatie over wat Zador voor u kan betekenen of over andere producten van Zador? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag en denken met u mee!