Onze samenwerking met Enexis en Spring voor omkastingen voor gasverdeelstations

15 maart 2018

Zador levert de omkasting voor gasverdeelstations. Een gasverdeelstation is een tussenstation met apparatuur waarmee gas wordt gedistribueerd. Deze gasverdeelstations staan in de buitenruimte en de omkasting moet de belangrijke en kostbare apparatuur van het gasverdeelstation beschermen tegen vandalisme en invloeden van de natuur, zoals regen, vorst en wind. Uiteraard moeten dezen omkastingen met regelmaat open zodat controles en onderhoud worden uitgevoerd. De wijze van openen van een omkasting is in samenwerking met Enexis BV en Spring BV op innovatieve manier aangepast. Wat houdt deze innovatie in?

Buitenkasten

De gasverdeelkasten zijn gemaakt van RVS. Dit materiaal is bijzonder geschikt voor buitenkasten dus zeker ook voor de gasverdeelkasten. Deze kasten worden op straat geplaatst en worden daarmee blootgesteld aan diverse weersinvloeden, van koude tot warmte, van regen en sneeuw tot felle zon. Daar moeten ze dus tegen bestand zijn. Ook met vandalisme moet rekening worden gehouden. De buitenkast moet van het juiste materiaal zijn en op een juiste manier worden gemaakt, zodat vandalisme geen kans krijgt om kwetsbare en kostbare inhoud te vernielen.

Vraag vanuit klant

Zador denkt graag mee met de klant. Deze manier van werken heeft al heel wat interessante producten en samenwerkingen opgeleverd. Zador produceert al gedurende enkele jaren diverse omkastingen voor gasverdeelstations. Zo is Enexis BV een klant van Zador. Enexis BV is een grote (gas-)netbeheerder. Zij hebben overal in het land gaskasten staan. Vanuit het werkveld kwam de vraag of er iets gedaan kon worden om het openen en sluiten van een gaskast te vereenvoudigen. Als dit makkelijker zou gaan, betekent dit een vermindering in benodigde handkracht bij het openen en sluiten van een gaskast. Een interessant vraagstuk waar Zador graag over mee wilde denken!

Innovatie in gasverdeelkasten

Deze ambitie om mee te denken met de klant en meer te zijn dan alleen een producent, heeft ook dit keer tot iets nieuws geleid. De vraag van Enexis BV om te kijken naar een mogelijkheid om gasverdeelkasten in het land makkelijker te kunnen openen en sluiten, leidde tot een gesprek met de specialist op het gebied van slimme veertechnologie, te weten Sprinq BV. Zador heeft met dit bedrijf al eerder succesvolle projecten afgerond. De samenwerking tussen Zador, Enexis BV en Spring BV heeft geleid tot een samenwerking en een innovatieve oplossing voor dit vraagstuk.

omkastingen voor gasverdeelstations

Openen en sluiten met behulp van veer

De oplossing voor dit probleem is het toevoegen van een veer waarmee de gasverdeelkasten eenvoudiger open en dicht gaan. Het resultaat is een gepatenteerd torsieveermodule voor 0,5m3 gaskasten. Onder exclusieve licentie kan Zador nieuwe, maar ook bestaande kasten, met deze module uitvoeren. Met deze technologie wordt de handkracht voor openen en sluiten van een gaskast gereduceerd tot maximaal 5 kg. Inmiddels is Zador eind januari gestart met de eerste productieserie voor Enexis BV.

omkasting voor gasverdeelkast met een veer

De ontwikkeling van deze innovatieve manier van openen en sluiten van gaskasten bewijst onze ambitie, maar belangrijker nog onze samenwerking met anderen! Wanneer u ideeën of specifieke wensen heeft voor producten op maat en u wilt samenwerkingsmogelijkheden bespreken? Neem dan gerust contact op met onze specialisten! Wij helpen u graag verder!