Welke verschillende soorten lassymbolen zijn er?

26 mei 2023

Lassen is een belangrijke verbindingstechniek binnen de metaalbewerking. Door middel van druk en warmte worden de verschillende onderdelen aan elkaar bevestigd. Als metaalbedrijf weten wij bij Zador dan ook veel over deze bewerkingstechniek. Voordat er daadwerkelijk gelast kan gaan worden, wordt een ontwerp altijd tot in detail uitgewerkt. Hiervoor worden lassymbolen gebruikt. Welke verschillende lassymbolen er zijn, leggen we in dit artikel uit.

Waarom zijn lassymbolen nodig?

Lassymbolen bij technisch tekenen worden gebruikt om belangrijke informatie weer te geven. De lassymbolen geven informatie over de voorbewerking van het plaatmateriaal, maar ze laten ook zien op welke manier de onderdelen met elkaar verbonden moeten gaan worden. Deze lassymbolen worden door een technisch tekenaar op de constructietekening geplaatst. Hierbij heeft de tekenaar rekening gehouden met alle factoren die van belang zijn bij deze verbinding. Zo zorgen de lassymbolen ervoor dat de lasser precies weet wat er moet gebeuren en op welke manier het uitgevoerd moet worden. Dit voorkomt misverstanden, wat de kwaliteit van het eindproduct ten goede komt.

Welke lassymbolen worden er gebruikt?

Op de constructietekening worden de lassymbolen aangegeven in combinatie met een pijl. De pijlpunt, de referentielijn, de maatinschrijving en een specifiek lassymbool vertellen de lasser precies wat hij moet weten. Het lassymbool geeft aan welk type las er gemaakt moet worden. De pijlpunt, referentielijn en maatinschrijving vertellen de lasser waar de las precies moet worden aangebracht.

De soorten lassen die aangeduid kunnen worden met een las symbool zijn:

  • X-naad
  • V-naad
  • ½ V-naad
  • I-naad
  • Hoeklas
  • Dubbele hoeklas
  • Y-naad
  • ½ Y-naad
  • K-naad

Afwerking aangegeven in symbolen

Niet alleen het type las kan met een lassymbool worden aangegeven, ook of de las hol, bol of vlak uitgevoerd moet worden is op de technische tekening te zien. Dit wordt aangegeven door bij het lassymbool een vlakke, een holle of een bolle lijn aan te brengen. Zo ziet de lasser in één oogopslag wat er verwacht wordt.

Hulp bij metaalbewerking?

Heeft u hulp nodig bij lassen of andere vormen van metaalbewerking? Dan bent u bij Zador aan het juiste adres. Wij hebben ruim 70 jaar ervaring en weten alles over de diverse mogelijkheden. We horen dan ook graag wat we voor u kunnen betekenen. We denken graag mee, van ontwerp tot eindproduct. We hebben een groot machinepark en alle kennis en capaciteit die nodig is voor grote en kleine projecten. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.