Soorten metaalbewerking: wij zetten ze voor je op een rij

06 juli 2021

In de scheikunde bestaan er meerdere soorten metaal, waarvan ijzer, aluminium, koper en chroom een paar voorbeelden zijn. Bekende legeringen (dat zijn combinaties van metaal met één of meer andere elementen) zijn staal, brons en messing. Metalen kunnen ook weer op verschillende manieren bewerkt worden: middels metaalbewerking kunnen individuele onderdelen of grote structuren gecreëerd worden. Denk aan kleine motoronderdelen of fijne sieraden aan de ene kant, maar ook aan grote schepen en bruggen als ander uiterste. En daartussenin zitten de middelgrote objecten zoals omkastingen, stellingen en afvalbakken. In dit artikel worden drie verschillende soorten metaalbewerking op een rij gezet.

In metaalbewerking wordt gewerkt met diverse metalen en legeringen, maar de legering die vooral veel wordt toegepast is staal: ijzer met een klein percentage koolstof. Hiervan bestaat ook het alom bekende roestvast staal (RVS), dat we terugzien in de retail, horeca, woningen en op nog veel meer locaties. Van metalen worden er allerlei verschillende producten gemaakt, in alle denkbare maten en voor uiteenlopende sectoren. Die voorwerpen worden vandaag de dag vaak vervaardigd met machines, middels een van deze twee soorten metaalbewerking.

1. Verspanende processen

Verspanen houdt in dat er door middel van bepaald gereedschap materiaaldelen worden weggenomen, waardoor er spanen (afval) ontstaan. De massa neemt dan af en de oorspronkelijke vorm verandert in de richting van de gewenste vorm en de juiste afmetingen. Verspanende processen zijn onder andere boren, draaien, frezen, slijpen en graveren.

Diverse soorten metaalbewerking

2. Niet-verspanende processen

Onder dit type metaalbewerking vallen processen zoals buigen, gieten, persen, smeden, stansen en walsen. Ook niet-verspanend zijn verbindingsprocessen zoals lassen, solderen, galvaniseren en plateren. Dat eerste proces, lassen, wordt erg veel in de metaalbewerking toegepast. Hiermee wordt een niet-uitneembare verbinding gemaakt tussen metalen (of kunststoffen). Er bestaan verschillende manieren van lassen: zo heb je MIG/MAG lassen, TIG lassen, elektrode lassen, onder poederdek lassen, fleetweldingen zowel hard- als zachtsolderen.

3. Combinatie van verspanende en niet-verspanende processen

Vaak worden in metaalbewerking verspanende processen gecombineerd met niet-verspanende processen. Onderdeel van plaatbewerking, wat Zador veel doet voor allerlei sectoren, zijn bijvoorbeeld acties als walsen, kanten, zetten en buigen.

Metaalbewerking biedt vele mogelijkheden, omdat toepassingen op maat gemaakt kunnen worden. Voor zowel de petrochemie, de maritieme sector, de energie- en zorgsector als de retail, de horeca en meer. Elke sector vraagt om andere oplossingen, en die bieden wij. Heeft u vragen over de mogelijkheden voor metaalbewerking? Neem gerust contact met ons op. We staan u graag te woord, of dat nu per e-mail of telefonisch is.