Soorten RVS en hun eigenschappen

12 oktober 2017

RVS is de afkorting van roestvaststaal en is een ijzerlegering die minstens 11-12% chroom bevat. Vaak denkt men dat de afkorting RVS staat voor  roestvrijstaal maar dat is dus een misverstand. Bij RVS in contact met zuurstof uit de lucht vormt zich spontaan een chroomoxidehuid aan het oppervlak die het materiaal beschermt tegen corrosie. Door het toevoegen van andere legeringselementen (vooral nikkel en molybdeen) neemt de sterkte en de weerstand tegen corrosie verder toe. Hierdoor ontstaan meer toepassingsmogelijkheden, maar wordt het materiaal ook duurder. Er zijn vier hoofdtypen RVS. Welk soorten onderscheiden we?

Ferritisch RVS

Ferritisch roestvaststaal is een metaal dat meer chroom bevat en een normaal koolstofgehalte heeft. Vaak wordt ferritisch RVS toegepast in een niet agressieve omgeving, dus een omgeving waar de invloeden van buitenaf minder agressief zijn en waar geen zware eisen gesteld worden aan de corrosievastheid. De weerstand tegen corrosie is minder dan van de austenitische kwaliteiten. Om deze reden is deze kwaliteit voornamelijk geschikt voor toepassing in huishoudelijke apparaten, binnenhuisarchitectuur, bestek, bumpers, wieldoppen en dergelijke.

Martensitisch RVS

Deze RVS soort heeft ook chroom als hoofdbestanddeel. Maar daarnaast bevat martensitisch RVS veel koolstof waardoor het staal erg hard is. Door dit hoge gehalte aan koolstof is dit de enige groep roestvast staal waarvan verschillende kwaliteiten gehard kunnen worden. Deze kwaliteit wordt veel toegepast als veredeld staal voor assen, pompen en messen in roestvast staal die een hogere hardheid vereisen. Het wordt ook verwerkt als gereedschapstaal  in snijdapparatuur en chirurgische messen.

Austhenitische RVS

Austhenitische roestvaststaal bevat naast chroom ook nikkel en soms molybdeen en is niet of nauwelijks magnetisch. Het is taai maar ook goed te vervormen en te lassen. Door de combinatie van deze gunstige eigenschappen wordt dit type roestvast staal op grote schaal toegepast. Tot de gunstige eigenschappen behoren dus onder andere:

  • Goede vervormbaarheid in gegloeide toestand ten aanzien van buigen, dieptrekken, forceren en dergelijke. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat vervormingen kunnen leiden tot structuurveranderingen, waardoor het materiaal licht magnetisch wordt;
  • Goede polijstbaarheid;
  • Uitstekende weerstand tegen corrosie in tal van oxiderende milieus;
  • Goede taaiheidseigenschappen bij zeer lage temperaturen.

Deze RVS soort is goed toepasbaar in huishoudelijke apparaten, spoelbakken, aanrechtbladen en bestek. Ook wordt austenitisch roestvast staal toegepast in de zuivelindustrie en bij de verwerking en opslag van voedingsmiddelen, bier, wijn en vloeibare stikstof.

Duplex RVS

Duplex roestvaststaal is een chroomnikkelstaal dat vanwege zijn ferritische-austenitische structuur duplex-staal wordt genoemd. Het heeft een grotere sterkte en een hogere corrosieweerstand, maar is door het lage nikkelpercentage moeilijker te bewerken. Deze RVS soort heeft een uitstekende weerstand tegen lokale aantastingsvormen zoals spanningscorrosie en putcorrosie en een hoge rekgrens; de garantiewaarde bedraagt ongeveer het dubbele van die van de conventionele kwaliteiten. Daarnaast heeft het een relatief lage uitzettingscoëfficiënt. Deze combinatie van goede weerstand tegen diverse lokale aantastingsvormen en de hoge sterkte maken duplex roestvast staal een goed alternatief voor die toepassingen waar naast weerstand tegen corrosie tevens gewichtsbesparing van belang is. Duplex roestvast staal wordt onder meer gebruikt in de offshore, chemische en petrochemische industrie en rookgasontzwavelingsinstallaties.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel of wilt u meer informatie over wat de mogelijkheden van RVS zijn voor u? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag en denken met u mee!