Staal poedercoaten; 4 verschillende toepassingen

13 maart 2019

Poedercoaten, ook wel poederlakken of poederverven genoemd, is een verfproces waarbij negatief geladen verfpoeder op een positief geladen metalen oppervlak wordt gespoten. Door deze elektrostatische lading blijft de poeder tijdelijk ‘plakken’. Waarna het gepoedercoate object in de oven gaat, zodat de poeder smelt tot een egale deklaag. Wanneer deze deklaag afkoelt, ontstaat er een harde beschermlaag die bestand is tegen diverse invloeden van buitenaf. Poedercoating wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, in dit artikel laten wij u 4 mogelijkheden zien. 

het laten poedercoaten van metalen producten

1. RVS buitenkasten

Buitenkasten worden veelal gebruikt als gasverdeelkast, schakelkast of montagekast voor watermanagement en staan dus bijna altijd buiten. Dat betekent dat ze blootgesteld worden aan diverse weersinvloeden. Hiertegen moeten de buitenkasten goed bestand zijn. Ook vandalisme is iets om rekening mee te houden. Een poedercoat-afwerking draagt daaraan bij. Poedercoating is namelijk kras- en stootvast, makkelijk te reinigen en uitstekend bestand tegen regen, wind en uv-straling. Daarom worden al onze buitenkasten standaard voorzien van een optimale buitenkwaliteit poedercoating. U kunt daarbij zelf de gewenste RAL-kleur bepalen.

2. Openbare afvalbakken

Roestvrijstalen openbare afvalbakken zoals de Scoop worden veelvuldig toegepast in winkelstraten, winkelcentra, parkeergarages, publieke ruimten en recreatiegebieden. Belangrijke voorwaarden voor een openbare afvalbak zijn:

  • Gebruiksgemak voor zowel gebruikers als de ledigingsdienst;
  • Een moderne en herkenbare uitstraling;
  • Bestand tegen vandalisme;
  • Een goede bescherming tegen weersinvloeden.

Een slim ontwerp en uitstekende afwerking zorgen daarvoor, dat begrijpen wij bij Zador maar al te goed. Daarom zijn al onze afvalbakken zowel praktisch, als duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan een slimme inwerpopening die zo ontworpen is dat er naast zwerfafval geen huisafval in de afvalbak gegooid kan worden. Verder worden de stalen afvalbakken uiteraard voorzien van een poedercoatafwerking. Een afwerking die bovendien niet vatbaar is voor allerlei chemische invloeden. Wat voor een afvalbak waar allerhande afval ingegooid wordt niet onbelangrijk is.

3. Stalen plantenbakken

Verrijdbare stalen plantenbakken zijn een verfraaiing van de openbare ruimte. Of het nu een openbare binnenruimte, bijvoorbeeld een ontvangsthal, of een buitenruimte is. Deze plantenbakken worden standaard gemaakt van verzinkt staalplaat en afgewerkt met een poedercoating in de gewenste RALkleur. Zo zien de plantenbakken er niet alleen stijlvol uit, maar zijn ze ook goed bestand tegen corrosie. De verrijdbare plantenbakken kunnen in bijna iedere gewenste maat en afwerking worden gemaakt.

4. Staal poedercoaten; RVS maatwerk

Mede dankzij onze volledig geautomatiseerde poedercoatstraat zijn we bij Zador in staat om kwalitatief hoogwaardig RVS op maat te leveren binnen zeer korte doorlooptijden. Door ons machinepark zodanig in te richten dat alle machines op elkaar zijn afgestemd, kunnen wij onze klanten namelijk optimaal van dienst zijn. Zo kunnen we onder meer producten met een grote afmeting in hun geheel te coaten. Ook een kleurwissel is geen enkel probleem dankzij onze geavanceerde apparatuur. Met onze jarenlange ervaring en team van specialisten realiseren we RVS maatwerkoplossingen voor de meest uiteenlopende branches. Oplossingen die mede dankzij een optimale buitenkwaliteit poedercoating tientallen jaren meegaan.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van poedercoaten of een van de andere toepassingen op het gebied van staalbewerking? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen en kunnen u voorzien van passend advies.