3 verschillende toepassingen van een klimaatkast in uw keuken

14 september 2022

Klimaatkast voor bier, worst of wijn

Als u in de horeca werkt of een wijnliefhebber bent, is het begrip klimaatkast u vast bekend. Het is een ideale plaats voor het bewaren van wijnen, maar wist u ook dat klimaatkasten ideaal zijn voor de toepassing van andere producten? In dit artikel vertellen we u meer over de klimaatkast en waarvoor u deze kunt gebruiken.

Eigenschappen van een klimaatkast

Een klimaatkast is een ruimte die wordt gebruikt voor het stimuleren van een bepaald klimaat. Dit is perfect wanneer u bepaalde eet- en drinkwaren op de juiste temperatuur wilt serveren. Daar waar een normale koelkast een temperatuur heeft van 7 graden, zijn klimaatkasten instelbaar van 4 tot 18 graden. De kast bevat een speciale glazen deur die schadelijke Uv-straling tegenhoudt. Daarnaast beschikt een klimaatkast over speciale leggers of planken waarop de producten goed neergelegd kunnen worden.

Klimaatkast voor wijn

Zoals in het begin van dit artikel aangegeven, worden klimaatkasten voornamelijk gebruikt voor het opslaan van wijn. Waarom is een klimaatkast nou echt een must voor wijnliefhebber? Omdat wijn een gevoelig product is. Alleen wanneer de flessen onder de ideale condities bewaard worden, zal de wijn zijn smaak volledig behouden. Een klimaatkast zorgt niet alleen voor de juiste bewaartemperatuur, maar ook voor de juiste vochtigheidsgraad. Beide componenten zijn essentieel voor een goede bewaring van wijn.

Klimaatkast voor bier

Vroeger dronken we allemaal het standaard pilsener dat op 7°C geserveerd wordt, maar tegenwoordig bestaat het bierassortiment uit wel duizenden verschillende speciaalbieren. Net als bij wijn, moeten deze bieren onder de juiste omstandigheden worden bewaard. Om de smaak van het speciaalbier tot zijn recht te laten komen, moet het op de ideale temperatuur geserveerd worden. Als bierdrinker weet u misschien dat deze temperatuur per biersoort kan verschillen. Specialisten en liefhebbers van bier hebben dan ook baat bij een klimaatkast met meerdere zones. De zones maken het mogelijk om verschillende soorten bier op verschillende temperaturen te bewaren.

Klimaatkast voor worst en charcaturie

Tot slot kunnen klimaatkasten ideaal gebruikt worden voor het opslaan van charcuterie: fijne vleeswaren zoals droge worsten, hammen, salami’s en pancetta’s. Het maken van charcuterie is een ambacht waarin veel tijd zit. Wanneer u de charcuterie zelf maakt, is het fijn om het gehele jaar door te beschikken over de ideale omstandigheden. Dit doet u met een klimaatkast.

De twee belangrijkste eigenschappen waaraan een klimaatkast dient te voldoen, zijn de juiste temperatuur en de luchtvochtigheid. Afhankelijk van het soort charcuterie dat u wilt bewaren, zal de temperatuur tussen de 10°C en 15°C graden liggen, en de luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%.

Een klimaatkast op maat

Zador is expert in metaalbewerking en ontwikkelt stalen producten op maat. Heeft u interesse in een klimaatkast of een ander eindproduct van staal, dat volledig voldoet aan uw wensen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.