Wat is het verschil tussen RVS 304 en RVS 316?

17 maart 2023

RVS is een sterk materiaal dat veel toepassingen kent. Van afvalbakken tot aan keukens, het kan allemaal van dit materiaal gemaakt worden. Maar het ene RVS is het andere niet. Zo bestaat er een verschil tussen RVS 304 en RVS 316. Maar wat is het verschil tussen deze soorten RVS precies? En wanneer is RVS 304 of juist 316 de meest geschikte keuze? We leggen het u uit.

RVS 304 of 316: verschil in samenstelling

RVS wordt altijd gemaakt van verschillende stoffen. Onder andere ijzer, nikkel, koolstof en chroom komen altijd in de legering voor. Andere elementen kunnen toegevoegd worden om het RVS speciale eigenschappen mee te geven. Welke elementen er toegevoegd worden en in welke percentages alle elementen in de legering zitten, heeft invloed op de eigenschappen van het uiteindelijke materiaal.

RVS 304 en RVS 316 worden allebei erg veel gebruikt. Het verschil tussen deze soorten RVS is de samenstelling. Aan RVS 316 wordt 2% molybdeen toegevoegd. Ook bevat het een hoger percentage nikkel. RVS 316 bevat 10% nikkel, terwijl RVS 304 8% nikkel bevat. Het hogere percentage nikkel, samen met de toevoeging van molybdeen maakt RVS 316 beter bestand tegen corrosie. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat RVS 316 duurder is dan RVS 304.

Toepassingen van RVS 304 en 316

RVS 316 is dus beter bestand tegen corrosie van RVS 304. Daarom wordt RVS 316 met name gebruikt in vochtige omgevingen. Met name als het materiaal regelmatig wordt blootgesteld aan zuur of zout, is RVS 316 de betere keuze. In mildere omstandigheden wordt het goedkopere RVS 304 juist vaker gebruikt. Hierdoor wordt er buitenshuis vaak gekozen voor RVS 316 en wordt binnen juist RVS 304 vaker gebruikt. Maar ook buiten kan RVS 304 de goede keuze zijn. Dit is met name afhankelijk van de omstandigheden waarin het materiaal gebruikt zal worden. Daarom is het altijd belangrijk om per situatie te bepalen welk type RVS de beste keuze is.

Voor elke situatie het juiste RVS

In veel verschillende situaties zijn sterke rvs constructies nodig. Per situatie is het verstandig om te bekijken welk type RVS de beste keuze is. Soms is dit direct duidelijk, maar in andere situaties is het nodig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Vragen over RVS 304 of 316?

Vraagt u zich af welk type RVS in uw situatie de betere optie is? Neem contact met ons op en we adviseren u graag.