5 verschillende soorten U profielen en welke u het beste kunt gebruiken

17 augustus 2022

RVS U profielen

Bent u op zoek naar het juiste U profiel voor uw klus? Bij Zador maken wij U profielen van verschillende materialen, zoals staal, aluminium en RVS; ieder met hun eigen kwaliteiten en geschikt voor specifieke toepassingen. Onze U profielen vindt u terug in een verscheidenheid aan sectoren, zoals de voertuigbouw, machine- en installatiebouw, glasindustrie, maar ook in het dagelijks huishouden. Wilt u weten welk U profiel u het beste kunt gebruiken? In dit artikel vindt u meer informatie.

Een stalen U profiel gebruikt u voor een sterkere constructie

De meeste U profielen worden gebruikt voor het verstevigen van een constructie. Als u op zoek bent naar het beste U profiel om het draagvermogen van uw constructie te vergroten, is een stalen U profiel geschikt voor uw klus. Door de wijze van staalbewerking, noemen we dit U profiel ook wel een ‘koudgewalst’ stalen profiel. Het plaatmateriaal dat wij gebruiken voor stalen U profielen wordt koudgewalst alvorens het wordt bewerkt tot het gewenste profiel. Dit bepaalt de dikte van het staal en zorgt voor een grotere maximale belasting. Een voorbeeld van een veelgebruikte toepassing van stalen U profielen, is die in stalen constructies in de bouw of metaalindustrie.

Lichtgewicht en mooie afwerking maken? Kies dan voor een aluminium U profiel

Aluminium is een lichter materiaal dan staal. Hoewel een aluminium U profiel ook kan worden gebruikt om constructies te verstevigen, praten wie hier over het lichtere constructiewerk. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de afwerking van wand- of plafondconstructies van gipsplaat of het verstevigen van deuropeningen. Het materiaal is daarnaast ook erg geschikt voor het maken van speciale brandwerende toepassingen of voor toepassingen in de geluidsindustrie.

Een RVS U profiel in de glasindustrie of bij u thuis

Geborsteld RVS heeft een tijdloze uitstraling en heeft de eigenschap om geen vingerafdrukken of vlekken op te nemen. Het RVS U profiel wordt dan ook veel gebruikt voor toepassingen in de glasindustrie en kan daarnaast in menig huishouden worden teruggevonden. In combinatie met glas wordt het RVS U profiel met name gebruikt voor de bevestiging of afwerking van randen. Bij u thuis kunt u een RVS U profiel goed gebruiken als afwerkprofiel voor, bijvoorbeeld, de randen van traptreden.

Voor de kleine klus kunt u een kunststof U profiel gebruiken

Hoewel wij bij Zador geen kunststofbewerking uitvoeren, vertellen wij u ook graag meer over de toepassing van een kunststof U profiel. Ten opzichte van een U profiel van RVS, aluminium of staal, is het materiaal kunststof iets vergevingsgezinder. Het wordt vaak gebruikt als hoekbeschermer voor de afwerking van scherpe randen van, bijvoorbeeld, een bureau, hobbytafel of kastpaneel. U bevestigt een kunststof U profiel in een handomdraai met lijm of door het op de ondergrond te spijkeren of schroeven.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of kunnen we u helpen met een ander soort oplossing voor uw klus? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.