Verschillende technieken voor RVS Lassen

23 oktober 2015

welder-673559_1280Lassen is het verbinden van materialen door gebruik van druk en/of warmte. Bij lassen wordt op de verbindingsplaats een stof aangebracht, waardoor de twee materialen met elkaar verbonden worden. Lassen kan worden toegepast op verschillende metalen, maar ook kunstof. In dit artikel brengen we je op de hoogte van de technieken voor RVS lassen die wij gebruiken

Het lassen van RVS materiaal (roestvrijstaal) kan met drie verschillende technieken, namelijk ‘electrode lassen’, ‘MAG lassen’ en ‘TIG lassen’. Deze lichten we kort toe!

RVS met electrode lassen

Een andere benaming voor electrode lassen is ‘booglassen’. Deze naam heeft de techniek te danken aan het feit dat er een elektrische boog wordt getrokken tussen het metaal en een electrode. Dit is nodig om genoeg warmte op te wekken om de electrode te laten smelten. Hieronder ontstaat de lasnaad en worden beide materialen met elkaar verbonden. Electrode lassen is een veelgebruikte vorm om bijvoorbeeld RVS te lassen, omdat het een veelzijdige techniek is. Daarnaast zijn er verschillende soorten electrodes te verkrijgen, waardoor het voor veel toepassingen gebruikt kan worden. Daarnaast is electrode lassen de meest eenvoudige vorm van lassen.

MIG / MAG lassen

MAG lassen is je misschien beter bekend als CO2 lassen. MIG of MAG lassen staat voor Metal Ictive Gas of Metal Anert Gas. Deze technieken lijken sterk op elkaar, echter het beschermgas dat wordt gebruikt verschilt. Wanneer je de MAG techniek gebruikt om bijvoorbeeld RVS te lassen, wordt er continu een zogeheten draad aangevoerd. Deze zorgt ervoor dat de zogeheten boog in stand wordt gehouden. Zowel MAG als MIG lassen worden gebruikt door de veelzijdige inzet, maar ook voor de snelheid. Naast RVS is het ook geschikt voor ijzer en aluminium.

TIG Lassen

De term TIG lassen is afkomstig van Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse term voor wolfraam. TIG lassen lijkt erg op het Plasmalassen. Bij TIG lassen wordt warmte verkregen door een plasmaboog tussen een wolfraam en de stof die gelast wordt. In tegenstelling tot het MIG / MAG lassen gebruikt de TIS lastechniek een constante stroomsterkte. Er kan worden gelast met een gelijkstroom of met wisselstroom. Bij TIG lassen wordt altijd een inert gas (edelgas) gebruikt, omdat andere gassen bij de zeer hoge temperaturen ontleden. En daarbij bestaat de kans dat deze reactieve stoffen geven of nog erger, je materiaal aantasten. Deze lastechniek gebruik je om een las af te leveren van zeer hoge kwaliteit. Het is dan ook wel de moeilijkste van de drie besproken.

Het is afhankelijk van je wensen en het materiaal welke techniek wij gaan toepassen. Wil je meer weten over RVS laswerk? Neem gerust contact met ons op.