RVS lassen: uitleg over de verschillende lastechnieken
12 januari 2022
Het lassen van RVS is een specialistische klus die met verschillende technieken kan worden uitgevoerd. Ben je benieuwd met welke lastechnieken wij werken voor het maken van verbindingen tussen RVS? In dit artikel lichten we drie technieken uit.
Lassen, hoe doe je dat?
Over het algemeen, wordt doormiddel van lassen een verbinding gemaakt tussen materialen door het gebruik van druk en/of warmte. Met een lasapparaat wordt op de verbindingsplaats het materiaal vloeibaar gemaakt en daarbij een extra materiaal in ongeveer dezelfde samenstelling toegevoegd. Je kunt verschillende materialen lassen; in de meeste gevallen worden metalen aan elkaar gelast, maar ook kunststof kan doormiddel van lassen worden verbonden. In dit artikel zullen we ons richten op drie verschillende technieken die door ons worden gebruikt voor het lassen van RVS:
- RVS lassen met elektrode
- MIG/MAG RVS lassen
- RVS lassen met TIG
1. RVS lassen met elektrode
De eerste techniek die we graag met je bespreken is RVS lassen door gebruik van een elektrode. Bij deze techniek wordt een elektrische boog getrokken tussen het te lassen RVS en een elektrisch geleidend voorwerp; de elektrode. Door de elektrische boog wordt warmte opgewekt. Deze is nodig om de elektrode te laten smelten. Dit werkt als volgt: een elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en bekleding. De kerndraad geleidt niet alleen de stroom; deze zorgt ook voor het benodigde toevoegmateriaal. De stoffen in de bekleding helpen, op hun beurt, om de elektrische boog in stand te houden. Uiteindelijk ontstaat een lasverbinding waardoor beide materialen met elkaar verbonden worden. RVS lassen met een beklede elektrode, wordt ook wel ‘booglassen’ genoemd. Elektrode lassen is een veelgebruikte vorm van RVS bewerking, omdat het een veelzijdige techniek is. Er zijn veel uiteenlopende soorten RVS elektroden te verkrijgen, waardoor het voor veel toepassingen gebruikt kan worden.
2. MIG/MAG RVS lassen
MIG en MAG zijn twee op zichzelf staande afkortingen. MIG staat voor ‘Metal Inert Gas’ en MAG voor ‘Metal Active Gas’. De twee lastechnieken lijken sterk op elkaar, maar kennen een belangrijk verschil: het beschermgas dat wordt gebruikt. Bij MIG/MAG lassen wordt gebruik gemaakt van een constante spanning (een vlakke of horizontale stroombronkarakteristiek). Tijdens het lassen wordt steeds een draad aangevoerd. Deze draad vormt de elektrode en fungeert als toevoegmateriaal. Tussen de draad en het te lassen materiaal wordt een plasmaboog gevormd. Het beschermgas, MIG of MAG, voorkomt verbranding van het te lassen materiaal. Bij MIG lassen wordt een inert gas gebruikt, bijvoorbeeld argon. Dit gas reageert niet met de gesmolten chemicaliën van het te lassen materiaal, waardoor de kwaliteit van de las vaak beter is dan bij MAG lassen. Bij MAG lassen wordt gewerkt met een actief beschermgas, zoals CO2. Deze methode wordt dan ook vaak ‘CO2 lassen’ genoemd. RVS lassen met MIG/MAG is een snelle techniek die zeer geschikt is voor het produceren van RVS op maat producten. De techniek kan ook worden gebruikt voor metalen als ijzer en aluminium.
3. RVS lassen met TIG
Ook TIG is een afkorting van een gas, namelijk het ‘Tungsten Inert Gas’. Tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en verwijst naar het gebruik van een niet-afsmeltbare elektrode die van wolfraam gemaakt is. Anders dan bij het MAG of MIG lassen van RVS, wordt het toevoegmateriaal handmatig bijgemengd en is het dus niet afkomstig van de elektrode. Dit handwerk zorgt ervoor dat de TIG techniek zeer bewerkelijk en tijdrovend is. Het TIG lassen van RVS werkt als volgt: doordat een kortsluitingsboog wordt getrokken tussen de wolfraamelektrode en het te lassen materiaal, ontstaat warmte. De temperaturen van het smeltbad kunnen hierbij oplopen tot zo’n 6.000 à 7.000 graden Celsius. Bij toepassing van een bijzondere vorm van TIG lassen, plasmalassen genoemd, kan het plasma zelfs een temperatuur van 24.000 graden bereiken. Door deze extreem hoge temperaturen bestaat het risico dat het werkstuk aan de achterzijde verbrandt. TIG lassen is dus erg specialistisch werk maar als het goed wordt uitgevoerd, kunnen er kwalitatief zeer hoogwaardige resultaten mee worden bereikt.
Wilt u een RVS product op maat laten lassen? Ons team van specialisten weet door hun jarenlange ervaring precies hoe zij uw wensen kunnen omzetten in passende RVS oplossingen. Neem vrijblijvend contact met ons op: wij voorzien u graag van passend advies.