RVS lassen: uitleg over de verschillende lastechnieken

05 november 2019

Lassen is het verbinden van materialen door gebruik van druk en/of warmte. Met een lasapparaat wordt op de verbindingsplaats het materiaal vloeibaar gemaakt. Vaak wordt daarbij een extra materiaal in ongeveer dezelfde samenstelling toegevoegd om continuïteit te creëren tussen de twee te verbinden delen. Lassen kan worden toegepast op verschillende materialen, meestal zijn dit metalen maar ook kunststof kan gelast worden. In dit artikel brengen we je op de hoogte van de drie verschillende technieken voor RVS lassen die wij gebruiken.

RVS lassen TIG

1. RVS elektrode lassen

Een andere benaming voor elektrode lassen is ‘booglassen’. Deze naam heeft de techniek te danken aan het feit dat er een elektrische boog wordt getrokken tussen het te lassen RVS product en een elektrisch geleidend voorwerp; een elektrode. Met deze elektrische boog wordt warmte opgewekt die nodig is om de elektrode te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en dient tevens als toevoegmateriaal. De stoffen in de bekleding helpen op hun beurt om de elektrische boog in stand te houden. Uiteindelijk ontstaat een lasverbinding en worden beide materialen met elkaar verbonden. RVS elektrode lassen is een veelgebruikte vorm van RVS bewerking, omdat het een veelzijdige techniek is. RVS staat daarbij voor roestvast staal. Daarnaast zijn er verschillende soorten RVS elektroden te verkrijgen, waardoor het voor veel toepassingen gebruikt kan worden.

2. MIG/MAG RVS lassen

MIG of MAG zijn twee afkortingen die staan voor Metal Inert Gas en Metal Active Gas. Deze twee lastechnieken lijken sterk op elkaar, alleen het beschermgas dat wordt gebruikt verschilt. Ook deze techniek valt onder elektrisch booglassen. In tegenstelling tot bij RVS elektrode lassen wordt bij MIG/MAG lassen gebruik gemaakt van een constante spanning (een vlakke of horizontale stroombronkarakteristiek). Tijdens het lassen wordt steeds een draad aangevoerd. Deze draad vormt de elektrode en fungeert tevens als toevoegmateriaal. Tussen de draad en het te lassen materiaal wordt een plasmaboog gevormd. Het beschermgas zorgt ervoor dat deze plasmaboog het materiaal niet zo veel verhit dat het verbrand. Bij MAG lassen is dit een actief beschermgas zoals CO2. Deze methode wordt dan ook vaak CO2 lassen genoemd. Bij MIG lassen wordt een inert gas gebruikt, bijvoorbeeld argon. In tegenstelling tot een actief gas reageert een inert gas niet met de gesmolten chemicaliën van het te lassen materiaal, waardoor de kwaliteit van de las vaak beter is. Zowel MAG als RVS MIG lassen zijn breed inzetbare en snelle methodes en daarmee zeer geschikt voor het produceren van RVS op maat producten. Daarnaast is het ook geschikt voor ijzer en aluminium.

3. TIG lassen (plasma lassen)

De term TIG lassen is een afkorting van Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse term voor wolfraam en inert gas staat voor het type beschermgas dat gebruikt wordt. Bij deze techniek wordt een niet afsmeltbare elektrode gebruikt, gemaakt van wolfraam. Anders dan bij MAG of MIG lassen van RVS wordt het toevoegmateriaal handmatig bijgemengd en is het dus niet afkomstig van de elektrode. Dit maakt deze techniek zeer bewerkelijk en tijdrovend. Men moet immers gelijktijdig lassen én het toevoegmateriaal in de juiste hoeveelheid bijmengen. De warmte die tijdens het lassen vrijkomt, ontstaat doordat een kortsluitingsboog wordt getrokken tussen de wolfraamelektrode en het te lassen materiaal. De temperaturen van het smeltbad kunnen hierbij oplopen tot zo’n 6.000 à 7.000 graden Celsius. Bij plasmalassen – een bijzondere vorm van TIG lassen – kan het plasma zelfs wel 24.000 graden worden. Deze extreem hoge temperaturen in combinatie met het feit dat deze lastechniek meer tijd vraagt, brengt het risico met zich mee dat het werkstuk aan de achterzijde verbrand. Vandaar dat TIG lassen zeer specialistisch werk is. Heeft men dit echter goed in de vingers, dan kunnen er kwalitatief hoogwaardige resultaten mee bereikt worden.

Meer weten over RVS lassen? Neem vrijblijvend contact op

RVS is overal. En voor elke toepassing is weer een andere aanpak vereist. Met onze jarenlange ervaring en team van specialisten weten we precies hoe we uw wensen kunnen verwerken in RVS oplossingen. Ook als het gaat om RVS lassen. Op basis van uw wensen en specificaties bepalen we welke techniek hiervoor het meest geschikt is. Wilt u meer informatie over RVS laswerk? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten voorzien u graag van passend advies.