De voor- en nadelen van aluminium bewerken

27 juli 2022

Aluminium bewerken

Zador is uw expert in metaalbewerking. Wij leveren halffabricaten en eindproducten aan verschillende sectoren en weten door onze jarenlange ervaring alles over het bewerken van verschillende soorten staal. In dit artikel nemen we u graag mee in de voor- en nadelen van het bewerken van aluminium, zodat u een beter beeld krijgt van het product en kunt ontdekken of het u wellicht een uitkomst kan bieden.

Wat is aluminium?

Eerst is het belangrijk goed te weten wat aluminium precies is, alvorens de wijze van bewerken te bespreken. Aluminium kan niet ‘zomaar’ gewonnen worden: het wordt gewonnen uit de grondstof bauxiet en moet daar dus eerst uit worden gehaald. Het is een licht metaal, ongeveer drie keer lichter dan staal, maar alsnog erg sterk, taai en elastisch. Mede daarom is aluminium een gewild materiaal om producten van te vervaardigen. Aluminium bewerken kan op verschillende manieren. Wij vertellen u graag wat de voor- en nadelen zijn.

De voordelen van aluminium bewerken

De voordelen van het bewerken van aluminium zitten hem vooral in de kwaliteiten van het materiaal. Het is een heel licht materiaal, en desondanks ongelofelijk sterk. Aluminium kan, door het te anodiseren, daarnaast voorzien worden van een hardere toplaag waardoor het materiaal nog sterker wordt. Ook beschermt het materiaal zichzelf tegen corrosie, net zoals rvs. Aluminium is vrij gemakkelijk te bewerken. Lassen, verspanen, zelfs spuitgieten en extruderen zijn mogelijkheden voor dit materiaal. Het materiaal is vrij ductiel (makkelijk indrukbaar) waardoor het makkelijk naar wens te vormen is. Daarnaast is het geen giftig materiaal en is het bijna volledig te recyclen.

De nadelen van aluminium bewerken

Met zoveel voordelen, verwacht u bijna niet dat er nog nadelen zijn. Toch is aluminium niet voor iedere bewerking geschikt en is het ook niet altijd de beste oplossing voor bepaalde problemen. De productie én het recyclen (hoewel bijna volledig recyclebaar) kosten beiden veel energie en zijn dus ook niet goedkoop. Daarnaast wordt aluminium minder sterk bij hogere temperaturen, waardoor sommige bewerkingen lastiger of niet uit te voeren zijn. Het materiaal heeft daarnaast een laag smeltpunt: bij brand in een gebouw zal het materiaal snel vervormen, bijvoorbeeld. Ook kent aluminium sneller dan andere materialen vermoeiing of veroudering, waardoor het eerder kan breken.

Deze nadelen kunnen gelukkig makkelijk opgevangen worden door een andere constructie of oplossing te gebruiken. Aluminium is bijvoorbeeld te legeren met andere materialen, waardoor bepaalde eigenschappen beïnvloed kunnen worden.

Is aluminium een geschikt product voor uw probleem?

Aluminium kent dus als materialen vele voordelen, maar ook een aantal nadelen. Wilt u graag een aluminiumplaat bewerken bent u geïnteresseerd in het bewerken van aluminium profielen, maar twijfelt u of aluminium geschikt is voor uw product? Wij bieden u graag passend advies. Neem dan vooral contact met ons op voor meer informatie!