De voor- en nadelen van een staalconstructie ten opzichte van een betonconstructie

28 oktober 2015

staalconstructie
Gaan we voor beton of staal? De materiaalkeuze voor draagconstructies wordt vaak bepaald door het constructie element. Of de omvang van het project, bijvoorbeeld bij utiliteitsbouw. Maar ook financiële afwegingen kunnen doorslaggevend zijn. In dit artikel bespreken we kort de voor- en nadelen van het gebruik van een staalconstructie ten opzichte van een betonconstructie.

– Een dure constructie

De kosten voor constructies waarin staal de primaire materiaalkeuze is, liggen over het algemeen hoger dan bij een betonconstructie. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de lage brandveiligheid van materiaal. Staal is slechter bestand tegen brand dan beton. Uiteraard zijn ook daar oplossingen voor. Zo kan een staalconstructie behandeld worden met brandwerende middelen, zoals bijvoorbeeld brandwerende verf of bekleding. Uiteraard is dit afhankelijk van het type gebouw.

– Lichter materiaal

Je zou denken dat lichter materiaal per definitie positief is. Echter blijkt dit in de praktijk anders. Staalconstructie is lichter dan betonconstructie, maar dit zorgt er wel voor dat het slechter warmte accumulerend is (met andere woorden, staal slaat slecht warmte op).

+ Snellere bouwtijd

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het gebruik van staalconstructies. Zo is de bouwtijd bij het gebruik van staal aanzienlijk sneller. Waarbij voor beton vaak constructies gebouwd moeten worden om het beton in te gieten, kan staal direct worden toegepast. In de meeste gevallen zijn deze onderdelen namelijk al voorgefabriceerd.

+ Eenvoudig aan te passen

Staal heeft ook als positieve eigenschap dat het makkelijker aan te passen is. Zelfs nog wanneer het al is geplaatst. Beton is daarentegen minder ‘flexibel’ in het achteraf aanpassen. Dankzij de hoge flexibiliteit heb je met een staalconstructie meer mogelijkheden tot uitbreiding. Wel zo fijn als er last-minute aanpassingen moeten worden doorgevoerd!

+ Betere recycling mogelijkheden

Staalconstructies zijn beter en makkelijker af te breken dan betonconstructies. Dat biedt ook meer mogelijkheden op het gebied van recycling. Daarmee kunnen we gerust zeggen dat staal een duurzamer materiaal is dan beton.

De voor- en nadelen op een rij

Even op een rijtje. Wat zijn de voor- en nadelen van een staalconstructie ten opzichte van een betonconstructie?

+ Snellere bouwtijd                                      
+ Eenvoudigere uitbreiding                                    
+ Duurzamer

– Hogere kosten
– Lichter materiaal

Deze punten kunnen je helpen bij de materiaalkeuze voor een volgend project. Heb je hierover toch nog vragen, of kunnen we je op het gebied van staal of staalconstructies ergens anders mee helpen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op het gebied van metaalbewerking!