De voor- en nadelen van een staalconstructie ten opzichte van een betonconstructie

10 december 2019

voordelen van staalconstructie

Gaan we voor beton of staal? De materiaalkeuze voor constructies in de civiele bouw, utiliteitsbouw, grond-, weg- en waterbouw is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het ontwerp van de constructie, de omvang van het project en financiële afwegingen. Uiteraard is de materiaalkeuze ruimer dan alleen beton of staal. Constructies kunnen immers ook van kunststof, hout of steen gemaakt worden. Toch ligt in de meeste gevallen het gebruik van staal of beton voor de hand. Daarom bespreken we in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van een staalconstructie ten opzichte van een betonconstructie.

Nadeel: Een staalconstructie is vaak een dure constructie

Wanneer we het hebben over het financiële plaatje van een constructie, dan spelen niet alleen de daadwerkelijke materiaalkosten een rol, maar ook de bouwkosten, onderhoudskosten en life cycle kosten. Zo kost het storten van beton op de werkplaats relatief veel tijd en logistiek waardoor de kosten hoger worden. Aan de andere kant hebben betonnen onderdelen weinig onderhoud nodig. Dit in tegenstelling tot stalen constructies die regelmatig onderhoud vragen. Dit is één van de nadelen van staal. Bovendien bezit staal een lagere brandveiligheid, waardoor er extra kosten bijkomen om de staalconstructie te behandelen met brandwerende middelen zoals brandwerende verf of bekleding.

Nadeel: Staal heeft een slechte warmte- en geluidsisolatie

Staal heeft andere bouwfysische eigenschappen dan beton, die naar gelang de constructie een belemmering of voordeel kunnen vormen. Voor gebouwen en woningen is de beperkte warmtecapaciteit en slechte geluidsisolatie van staal een nadeel. Staal heeft namelijk een groot geleidend vermogen, maar te weinig massa om warmte of geluid te absorberen. Dit in tegenstelling tot beton dat een grotere massa bezit en daardoor zowel warmte als geluid beter kan absorberen en daarmee isolerende eigenschappen bezit. Kortom, belangrijke voordelen van beton voor woningbouw.

Voordeel: Staalconstructies kennen een snellere bouwtijd

Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het gebruik van staalconstructies. We noemden het eerder al even: de bouwtijd bij het gebruik van staal is over het algemeen een stuk korter. Zelfs wanneer het beton niet ter plaatse gegoten hoeft te worden en prefab betonelementen gebruikt worden, gaat de assemblage van stalen onderdelen op de bouwplaats aanzienlijk sneller. Dit heeft onder andere te maken met eenvoudigere verbindingen en het lagere gewicht van staal ten opzichte van beton. Zo kan bij prefab-betonconstructies de belasting voor de hijskraan te hoog worden, zodat men genoodzaakt is kleinere elementen te gebruiken wat meer tijd kost en dus één van de nadelen van beton is.

voordelen van staal

Voordeel: Constructies met staal zijn eenvoudiger aan te passen

Eén van de andere voordelen van staal ten opzichte van beton, is dat staalconstructies eenvoudiger aan te passen zijn. Zelfs nog wanneer het al is geplaatst, kunnen aanpassingen doorgevoerd worden door middel van staalbewerking, bout- of lasconstructies. Een constructie van beton is daarentegen minder flexibel in het achteraf aanpassen. Dankzij deze hoge flexibiliteit zijn er met een staalconstructie meer mogelijkheden tot uitbreiding. Wel zo fijn als er in een later stadium aanpassingen moeten worden doorgevoerd.

Voordeel: Staal heeft betere recycling mogelijkheden

Staalconstructies zijn beter en makkelijker af te breken dan betonconstructies. Bovendien is het staal zelf zeer goed opnieuw te gebruiken. Ongeveer de helft van alle stalen profielen krijgt een tweede leven, voordat het als schroot verwerkt en gerecycled wordt. Dit laatste gebeurt voor bijna de volle 100%. Wat betekent dat staal een zeer duurzaam constructiemateriaal is. Overigens is beton (met een gemiddelde sterkte) ook te recyclen. Er wordt dan betongranulaat van gemaakt dat kan dienen als vulmiddel. Dit gebeurt echter slechts in 20% van de gevallen. Waardoor we met recht kunnen stellen dat staal een duurzamer materiaal is dan beton.

De voor- en nadelen op een rij

Even op een rijtje. Wat zijn de voor- en nadelen van een staalconstructie ten opzichte van een betonconstructie?

+ Kortere bouwtijd

+ Eenvoudiger uit te breiden of aan te passen

+ Duurzamer materiaal

– Hogere kosten

– Slechtere isolatie van geluid en warmte

Meer weten over de voordelen van een stalen constructie?

Deze punten kunnen u helpen bij de materiaalkeuze voor een volgend project. Heeft u hierover toch nog vragen, of kunnen we u op het gebied van staal of staalconstructies ergens anders mee helpen? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag op het gebied van metaalbewerking!