Wanneer is RVS echt RVS? Wij leggen het uit

12 juli 2017

RVS is een metaal waar veel van gemaakt kan worden. Het is veelzijdig materiaal en goed te verwerken tot allerlei gebruiksvoorwerpen en artikelen. Ook in openbare ruimtes – binnen en buiten – en in de inrichting van winkels, horeca en huizen vind je het terug. De term RVS wordt al snel gebruikt, maar lang niet altijd is RVS ook daadwerkelijk echt RVS. De term wordt dan ten onrechte gebruikt. Wij leggen hieronder uit hoe dit zit en hoe u dit van elkaar kunt onderscheiden.

Wat betekent RVS?

RVS staat voor Roest Vast Staal en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen zeggen. Het is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is namelijk wel een roestlaag op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxidelaag. Deze dunne oxidelaag is blank van kleur en daardoor niet zichtbaar. Terwijl je roest op normaal staal wel ziet als bruine vlekken. Als deze oxidelaag over het gehele oppervlak van het RVS is gevormd, stopt het oxidatieproces ofwel het “roesten”.  Deze laag beschermt het onderliggende metaal tegen de invloeden van buitenaf. Het bijzondere van de oxidelaag is dat wanneer de oxidelaag beschadigd raakt, deze zichzelf ook weer zal herstellen. Een eventuele kras roest als het ware weer dicht en daarmee is de roestvaste laag weer volledig hersteld. De oxidelaag zorgt ervoor dat roestvorming wordt tegen gegaan of wordt vertraagd.

Wanneer is het echt RVS?

Staal mag RVS genoemd worden als het niet meer dan 1,2% koolstof (C) bevat en minimaal zo’n 11% chroom (Cr). Deze samenstelling zorgt er voor dat het roestvast is. Er zijn meer legeringselementen zoals molybdeen (Mo), titanium (Ti), nikkel (Ni) en mangaan (Mn), die zorgen voor een nog roestvaster staal. Het gebruiksdoel bepaalt welke kwaliteit gewenst is. De hardheid van RVS hangt af van de dosis koolstof, terwijl nikkel een niet-magnetische werking toevoegt aan de legering. De andere metalen, die in veel kleinere hoeveelheden voorkomen, hebben een positieve uitwerking op het corroderen en verwerken van staal.

De vele toepassingsmogelijkheden

Omdat RVS goed bestand is tegen allerlei omstandigheden, wordt RVS op veel manieren en in veel objecten toegepast. Dat is dan ook de reden dat wij van Zador veel werken met RVS. De veelzijdigheid van dit metaal maakt het mogelijk een breed assortiment van RVS producten te kunnen bieden. Denk daarbij aan schakelkasten en afvalbakken die in een buitenruimte staan en dus goed bestand moeten zijn tegen weersinvloeden. Maar ook op en aan schepen is RVS een prima toe te passen metaal. Het is goed bestand tegen zout en zoet water. Daarnaast is RVS goed geschikt om maatwerk aan te bieden. Zador krijgt dan ook regelmatig de vraag vanuit retail, banken, horeca en hotels om meubels of andere interieurvoorwerpen op maat te maken. Uiteraard is RVS ook goed toepasbaar in de inrichting van huizen. Niet alles maar wel veel is mogelijk!

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen doen? Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden voor u!