Wanneer is RVS echt RVS? Wij leggen het uit
10 maart 2020
RVS, voluit roestvaststaal, is een veelzijdig, slijtvast materiaal dat in grote hoeveelheden tegelijk geproduceerd kan worden. Omdat RVS zowel binnen- als buitenshuis gebruikt kan worden, is het geschikt om te verwerken in allerlei voorwerpen en artikelen. RVS is dan ook vaak te vinden in de inrichting van bedrijven in bijvoorbeeld de retail en horeca. Ook in particuliere woningen vind je het materiaal steeds meer. De term RVS hoor je dan ook steeds vaker. Het valt ons op dat een materiaal soms ook ten onrechte als RVS wordt bestempeld. Hoog tijd dus, om de volgende vraag eens uit te lichten: Wat is RVS en wanneer is een materiaal écht van RVS?
Wat is RVS?
Zoals in de inleiding al even werd genoemd, betekent RVS ‘roestvaststaal’. Hoewel het materiaal door veel mensen ‘roestvrijstaal’ wordt genoemd, is dit niet helemaal de goede benaming. RVS is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is zelfs een roest laagje op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxide laag. Deze dunne oxide laag is blank van kleur en niet zichtbaar. Dit in tegenstelling tot roest op normaal staal, die eenvoudig te zien is en bruine vlekken op het materiaal achterlaat. De oxide laag op RVS is op het gehele oppervlak aanwezig en werkt als een soort beschermlaag. Het stopt het oxidatieproces en voorkomt zo juist het ‘roesten’. Hierdoor is het metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. Wanneer de oxide laag beschadigd raakt zal deze zichzelf ook weer herstellen. Kleine beschadigingen, zoals krassen, roesten als het ware weer dicht en daarmee is de roestvaste laag weer volledig hersteld. Dit maakt RVS tot een sterk, slijtvast materiaal dat zeer geschikt voor gebruik in de buitenlucht. Op de vraag ‘Wat betekent RVS’, kun jij dus voortaan antwoorden dat de afkorting ‘roestvaststaal’ de juiste is.
Hoe wordt RVS gemaakt?
Maar wanneer is RVS nu écht RVS? Om deze vraag te beantwoorden we eerst de volgende vraag, namelijk: Hoe wordt RVS gemaakt? Een roestvaststaal mag pas zo genoemd worden als het aan een bepaalde samenstelling van stoffen voldoet. Écht RVS bevat bijvoorbeeld niet meer dan 1,2% koolstof (C) en minimaal 11% chroom (Cr). Alleen in deze samenstelling is het staal ook écht roestvast. Daarnaast zijn er meer legeringselementen zoals molybdeen (Mo), titanium (Ti), nikkel (Ni) en mangaan (Mn), die zorgen voor een nog roestvaster staal. Het gebruiksdoel bepaalt welke kwaliteit RVS moet worden gemaakt.
Is RVS magnetisch?
In principe gaat de stof nikkel de magnetische werking van RVS tegen. Echter, zijn er voorbeelden van rvs-gebruiksvoorwerpen te bedenken die toch een licht magnetische werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan de deur van een koelkast of de afzuigkap waarop een magneet blijft plakken. Hoewel RVS voorwerpen in principe niet magnetisch zijn, kunnen door koud vervormen of slijpen bepaalde soorten RVS licht magnetisch worden.
De vele toepassingsmogelijkheden van RVS
Omdat RVS goed bestand is tegen allerlei omstandigheden, wordt het materiaal op allerlei manieren en in veel verschillende objecten gebruikt. De vele toepassingsmogelijkheden van RVS zijn de reden waarom wij van Zador zo graag met RVS werken. De veelzijdigheid van het metaal maakt het voor ons mogelijk om een breed assortiment rvs-producten aan te bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schakelkasten en afvalbakken die in een buitenruimte staan en dus goed bestand moeten zijn tegen allerlei weersinvloeden. Ook in de rederij is RVS een prima toe te passen metaal. Het is namelijk goed bestand tegen zowel zout, als zoet water. Daarnaast is RVS zeer geschikt voor projecten waar maatwerk gewenst is. Wij krijgen dan ook regelmatig aanvragen vanuit de retail, de vrijetijdsbranche en het bankwezen om meubels, interieurvoorwerpen of ander RVS maatwerk te maken. Uiteraard is RVS ook goed toepasbaar in de inrichting van particuliere huizen, waar het metaal steeds meer te zien is.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.