Wat doet een metaalbewerker? Wij leggen het uit
27 januari 2021
Zador is al jarenlang actief als totaalaanbieder in de metaalbewerking. Als specialist in het bewerken van metaal leveren wij halffabricaten en eindproducten aan verschillende sectoren door het hele land. Om aan de eisen van de klant te kunnen voldoen werken we bij Zador met diverse gespecialiseerde metaalbewerkers. Wat doet een metaalbewerker in dienst van Zador? Je leest het in dit artikel.
Reguliere taken metaalbewerker
Metaalbewerker is een vrij algemene term voor een breed scala aan vaklieden. Zo zijn er metaalbewerkers te vinden in de sieradenindustrie (edelsmid genoemd) en zijn er metaalbewerkers die werkzaam zijn in de auto-industrie of de scheepsbouw. In die industrie worden vaak weer andere termen gebruikt voor deze metaalbewerkers. Uiteindelijk zijn het in ieder geval allemaal allround vakmannen met een specialisme in het bewerken van metaal. Dit kan zowel handmatig als machinaal gebeuren. Algemene taken van metaalbewerkers zijn onder andere lasersnijden, boren, zagen, snijden en ponsen. De meeste metaalbewerkers kunnen uiteenlopende technieken toepassen om het metaal in de juiste vorm of afmetingen te krijgen. Metaalbewerkers binnen Zador zijn daarnaast ook gespecialiseerd in het toepassen van diverse verbindingstechnieken.
Metaal verspanen
Eén van de belangrijkste technieken die een metaalbewerkers binnen Zador moet beheersen is plaatbewerking. We spreken van plaatbewerking wanneer er met de hand of machinaal delen van het metaal worden weggenomen om zo een bepaalde vorm te realiseren. Er ontstaan patronen in het materiaal waardoor het materiaal de gewenste vorm krijgt. Metaalbewerkers werken in de meeste gevallen met cmc gestuurde machines. Technieken die daarbij gebruikt worden zijn onder andere lasersnijden, zetten, lassen slijpen, boren en poedercoaten. Lasersnijden kan grof of juist heel precies en gedetailleerd worden gedaan.
Buigen, gieten en verbinden
Een metaalbewerker houdt zich naast plaatbewerken binnen Zador ook bezig met diverse niet-verspanende metaalbewerkingsprocessen. Enkele van de technieken die hiervoor gebruikt worden zijn het buigen, zetten, boren, persen, ponsen, poedercoaten van metaal. Bovendien heeft een metaalbewerker vaak ook expertise in het verbinden van verschillende metalen elementen. Hiervoor worden diverse verbindingstechnieken ingezet, waaronder lassen en mechanischbevestigen.
Wat doet een metaalbewerker nog meer?
Een metaalbewerker is over het algemeen dus bezig met het verbinden, lasersnijden of anderszins bewerken van metaal om zo het gewenste halffabricaat of eindproduct te verkrijgen. Een metaalbewerker kan daarnaast echter nog enkele aanvullende taken hebben. Zador beschikt over een volledig machinepark met gespecialiseerde CNC gestuurde machines voor metaalbewerking. Om ervoor te zorgen dat deze machines naar behoren functioneren, houden metaalbewerkers zich ook bezig met het instellen en onderhouden van deze machines. Zij vormen daarmee de cruciale schakel in ieder metaalbewerkingsbedrijf, zo ook binnen Zador.
Ben je benieuwd wat onze metaalbewerkers voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!