Wat is galvaniseren en wanneer past u dit toe?

18 januari 2023

wat is metaal galvaniseren

Galvaniseren is een proces waarbij metaal wordt bedekt met een beschermende zinklaag om corrosie en roestvorming te voorkomen. Dit proces wordt al eeuwenlang toegepast en wordt ook nu nog veel gebruikt. Als u van galvaniseren de betekenis kent en wanneer u het moet toepassen, kan u uw metalen voorwerpen beschermen tegen de schadelijke effecten van roest en corrosie. Als specialist in metaalbewerking leggen we u uit wat galvaniseren is, wat de voordelen ervan zijn en wanneer u het moet gebruiken.

Galvaniseren betekenis

Galvaniseren is het aanbrengen van een beschermende zinklaag op staal of ijzer om roestvorming te voorkomen. Het is een van de meest kosteneffectieve methoden van corrosiebescherming en wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen. De zinklaag voorkomt dat corrosieve elementen in contact komen met het staal of ijzer, waardoor een fysieke barrière ontstaat die jaren kan meegaan. Galvaniseren kan door de methoden: galvaniseren, thermisch verzinken of spuiten met zinkrijke verf.

Waar wordt galvaniseren toegepast?

Galvaniseren wordt algemeen gebruikt in een groot aantal industrieën, waaronder de automobiel-, luchtvaart-, bouw- en elektronica-industrie. Het is belangrijk op te merken dat galvaniseren kan worden toegepast op zowel ferro- als non-ferrometalen. Onder ferrometalen vallen staal en ijzer, terwijl onder non-ferrometalen aluminium, messing en koper vallen.

Wanneer past u galvaniseren toe?

Bij de beslissing om te galvaniseren of verzinken moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. Ten eerste, aan wat voor soort omgeving zal het metalen oppervlak worden blootgesteld? Als het metalen oppervlak wordt blootgesteld aan een omgeving met een hoge vochtigheidsgraad, dan is het verstandig om te verzinken. Ook als het metalen oppervlak wordt blootgesteld aan zout water of chemicaliën, kan galvanisatie helpen om het te beschermen tegen corrosie en andere schade. Dit is erg belangrijk om te weten als u staal gaat galvaniseren (of overige metalen). 

Kosten galvaniseren

Naast deze milieuoverwegingen moet u ook rekening houden met de kosten van galvanisatie. Over het algemeen is galvaniseren duurder dan andere vormen van corrosiebescherming, zoals verven of poedercoaten. De kosten van galvanisatie worden echter meestal gecompenseerd door het feit dat het duurzamer is en langer meegaat dan andere methoden van corrosiebescherming.

Staal laten galvaniseren: de esthetiek 

Tot slot moet u rekening houden met de esthetiek van de verzinkte afwerking. Verzinken zorgt voor een gelijkmatige laag zink op het metaaloppervlak die vaak esthetisch aantrekkelijk is. Deze esthetische aantrekkingskracht kan echter verminderen als de verzinkte afwerking niet goed wordt onderhouden.

De keuze voor galvaniseren of verzinken

Nu u weet wat galvaniseren is, kan galvaniseren of verzinken een uitstekende keuze zijn om metalen oppervlakken te beschermen tegen corrosie en roest. Het is echter belangrijk om alle bovengenoemde factoren in overweging te nemen voordat u besluit om al dan niet te verzinken.

Wilt u meer weten over galvanisatie of staalbewerking? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!