Wat is het verschil tussen koud- en warmgewalst staal?

09 november 2022

koudgewalst staat en warmgewalst staal

Bij Zador kunt u terecht voor verschillende staalproducten. Van elektriciteitskasten en afvalbakken tot inrichtingen voor uw horecaonderneming of RVS: het is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Regelmatig wordt ons gevraagd wat het verschil is tussen koud- en warmgewalst staal. In dit artikel nemen we u graag mee in het productie- en vormingsproces van deze twee soorten zodat u het verschil goed begrijpt.

Metaaltechnieken

Er zijn verschillende technieken die we gebruiken om plaatstaal de gewenste vorm of hardheid te geven. Iedere techniek heeft een ander effect op het materiaal, waardoor dit geschikt wordt voor bepaalde toepassingen. Soms is het nodig dat staal buigzaam of elastisch blijft, terwijl het voor andere toepassingen juist essentieel is dat het staal zijn hardheid behoudt. Twee van deze technieken zijn het warmwalsen en koudwalsen van staal.

Warmgewalst staal

Warmgewalst staal wordt geproduceerd door een grote knuppel te verwarmen en deze vervolgens plat te drukken tot een grote rol. Deze rol gaat vervolgens door een reeks walsen om de juiste afmetingen te verkrijgen. Gedurende dit proces blijft de temperatuur hoger dan de herkristallisatie temperatuur, zo’n 930 graden celcius. Warmgewalst staal wordt gekoeld na de verwerking, waardoor de uiteindelijke vorm nooit precies voorspelt kan worden. Dit is het geval omdat het warmgewalste staal niet gelijkwaardig krimpt gedurende dit koelingsproces. Dit maakt dat warmgewalst staal minder goed te gebruiken is voor toepassingen die vragen om zeer specifieke afmetingen. Wel is warmgewalst staal een stuk makkelijker te vervormen na de walsing en is het goedkoper te produceren.

Koudgewalst staal

Het koudwalsen van staal doen we om dunne, maar harde staalplaten te kunnen produceren. Om staal te kunnen koudwalsen moet het eerst warmgewalst zijn. Wanneer staal warmgewalst is, is het buigzaam en taai. Soms is het echter belangrijk dat het staal van voldoende hardheid wordt voorzien. Dat kan pas als de warmgewalste staalplaten zijn afgekoeld. De plaat wordt dan tussen walsen gelegd die de plaat steeds dunner walsen. De ruimte tussen de walsen wordt steeds kleiner gemaakt, waardoor een dunne plaat ontstaat. Dit proces is bijvoorbeeld heel belangrijk bij staal dat gebruikt wordt voor conservenblikken, of het plaatstaal dat voor auto’s wordt gebruikt.

Onze producten

Bij Zador hebben we jarenlange ervaring met het warm- en koudwalsen van staal. Bent u benieuwd welke toepassing het beste is voor het product of de oplossing die u wilt laten maken? Neem vooral contact met ons op. Wij helpen u graag!