Wat is poedercoaten? Onze werkwijze uitgelegd

26 juni 2020

Klanten kiezen voor Zador omdat wij als metaalbedrijf een totaalpakket bieden. Sinds wij er in 2010 voor kozen om ons voornamelijk te gaan richten op projectmatig en hoogwaardig werk van kleine tot middelgrote series, is ook ons machinepark in de breedte gegroeid. Vanuit ons pand in Dordrecht denken wij met u mee vanuit de ontwikkelingsfase tot aan het eindproduct. Dit eindproduct is steeds vaker een product met poedercoating. Om deze reden willen wij u graag meer inzicht geven in wat er gebeurt in onze poedercoat straat. U leest er meer over in deze blog.

Wat is poedercoaten precies?

Het woord poedercoaten is een samenstelling van het Nederlandse woord poeder en het Engelse woord coating, dat ‘laag’ betekent. In de materiaalkunde en coatingindustrie staat coating voor een afdekkende laag of oppervlaktebehandeling die kan worden aangebracht op verschillende materialen. Voorbeelden hiervan zijn metaal, maar ook hout, kunststof, papier of glas. De coating wordt in de meeste gevallen aangebracht als beschermende laag, bijvoorbeeld tegen krassen of weerinvloeden. In de metaalindustrie is een poedercoat altijd een lak of verf. Wij noemen het poedercoaten daarom ook wel poederlakken of poederverven. Voorbeelden van producten waarop een poedercoating veelvuldig wordt toegepast zijn RVS buitenkasten en openbare afvalbakken, zoals de citybin. Dit komt mede door de voordelen die in de volgende alinea worden genoemd.

Wat zijn de voordelen van poedercoating?

Het poedercoaten van een product heeft een aantal voordelen:

  • poedercoating is kras- en stootvast;
  • de coating is makkelijk te reinigen;
  • beschermt tegen regen, wind en uv-straling;
  • u kunt zelf de RAL-kleur bepalen;
  • poedercoating zorgt voor een langere levensduur.

Hoe gaan wij te werk in onze poedercoat straat?

In Dordrecht hebben wij, naast onze metaalbewerkingsmachines, een volledig geautomatiseerde poedercoatstraat. Hierin kunnen wij producten met grote afmetingen in hun geheel coaten in een RAL-kleur naar keuze. We leveren hoogwaardig RVS op maat en kunnen dit doen op de zeer korte termijn. Het verfproces zelf omvat een chemische reactie waarin negatief geladen verfpoeder op een positief geladen metalen oppervlakte wordt gespoten. De poedercoating blijft aan het metaal plakken door elektrostatische lading. Hierna wordt het product in de oven geschoven, waar de coating samensmelt tot één laag. Als deze laag afkoelt ontstaat de beschermende laag die we poedercoating noemen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een afwerking met poedercoating op het door u bestelde product? We adviseren u graag. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.