Wat is poedercoaten? Onze werkwijze uitgelegd

26 december 2021

Klanten kiezen voor Zador omdat wij als metaalbedrijf een totaalpakket bieden. Sinds wij er in 2010 voor kozen om ons voornamelijk te gaan richten op projectmatig en hoogwaardig werk van kleine tot middelgrote series, is ook ons machinepark in de breedte gegroeid. Vanuit ons pand in Dordrecht denken wij met u mee vanuit de ontwikkelingsfase tot aan het eindproduct. Dit eindproduct is steeds vaker een product met poedercoating. Om deze reden willen wij u graag meer inzicht geven in wat er gebeurt in onze poedercoat straat. U leest er meer over in deze blog.

Wat is poedercoaten precies?

Het woord poedercoaten is een samenstelling van het Nederlandse woord poeder en het Engelse woord coating, dat ‘laag’ betekent. In de materiaalkunde en coatingindustrie staat coating voor een afdekkende laag of oppervlaktebehandeling die kan worden aangebracht op verschillende materialen. Voorbeelden hiervan zijn metaal, maar ook hout, kunststof, papier of glas. De coating wordt in de meeste gevallen aangebracht als beschermende laag, bijvoorbeeld tegen krassen of weerinvloeden. In de metaalindustrie is een poedercoat altijd een lak of verf. Wij noemen het poedercoaten daarom ook wel poederlakken of poederverven. Voorbeelden van producten waarop een poedercoating veelvuldig wordt toegepast zijn RVS buitenkasten en openbare afvalbakken, zoals de citybin. Dit komt mede door de voordelen die in de later in dit artikel worden genoemd. Eerst gaan we in op de ingrediënten van een poedercoating.

Waaruit bestaat een poedercoating?

Een poedercoating bestaat uit diverse ingrediënten:

  • bindmiddel
  • pigment
  • vulstof
  • verharder
  • additieven

Wat zijn de voordelen van poedercoating?

Het poedercoaten van een product heeft een aantal voordelen:

  • poedercoating is kras- en stootvast;
  • de coating is makkelijk te reinigen;
  • beschermt tegen regen, wind en uv-straling;
  • u kunt zelf de RAL-kleur bepalen;
  • poedercoating zorgt voor een langere levensduur.

Het aanbrengen van een poedercoating

Poedercoaten is een oppervlaktebehandeling waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op een materiaal – het meestvoorkomende is metaal, maar het kan ook hout, kunststof, papier, keramiek of glas zijn.De poedercoating wordt verwerkt uit een doos of een poederhopper. Poederpompen transporteren het mengsel van poeder en perslucht naar het pistool. Dat poederpistool transporteert vervolgens het mengsel naar het object. Depoederdeeltjes worden elektrostatisch of via wrijving opgeladen en hechten zich zo aan het geaarde object. Na het aanbrengen van de coating gaat het object de oven in, bij een temperatuur van zo’n 150–200°C. Hier worden de poederdeeltjes door de warmte vloeibaar en hechten ze zich aan het object. Tenslotte harden ze uit tot een mooie coating.

Hoe gaan wij te werk in onze poedercoat straat?

In Dordrecht hebben wij, naast onze metaalbewerkingsmachines, een volledig geautomatiseerde poedercoatstraat. Hierin kunnen wij producten met grote afmetingen in hun geheel coaten in een RAL-kleur naar keuze. We leveren hoogwaardig RVS op maat en kunnen dit doen op de zeer korte termijn. Het verfproces zelf omvat een chemische reactie waarin negatief geladen verfpoeder op een positief geladen metalen oppervlakte wordt gespoten. De poedercoating blijft aan het metaal plakken door elektrostatische lading. Hierna wordt het product in de oven geschoven, waar de coating samensmelt tot één laag. Als deze laag afkoelt ontstaat de beschermende laag die we poedercoating noemen.

U hebt nu antwoord gekregen op de vraag ‘wat is poedercoaten?’. Wil je toch nog meer informatie, of kunnen wij direct iets voor je betekenen met onze dienstverlening? Neem dan gauw vrijblijvend contact met ons op.