Wat is verspanen? Metaalbewerkingstechnieken uitgelicht

10 maart 2021

Bij Zador houden we ons bezig met metaalbewerking. Meer specifiek is plaatbewerking van staal onderdeel één van onze belangrijkste activiteiten. Hierbij maken we gebruik van verspanende technieken. Maar wat is verspanen eigenlijk? We leggen het uit in dit artikel.

Verspanen definitie

Er bestaat geen eenduidige definitie van verspanen. Verspanen is een term die gebruikt wordt voor alle materiaalbewerkingstechnieken waarbij spanen van het materiaal worden weggehaald. Dit verspanen wordt met speciaal hand- of machinegereedschap gedaan. Tijdens het verspanen neemt de massa van het materiaal af en neemt het materiaal een andere vorm aan. Net zo lang tot het gewenste eindproduct gemaakt is.

Door middel van metaal verspanen kunnen hele grote maar ook kleine producten vervaardigd worden. Zo kan verspanen toegepast worden op het bewerken van lange metalen platen, maar ook bij het maken van kleine cilinders of een tandwiel. Metaal verspanen is dus een manier om metaal op maat te maken voor zeer uiteenlopende doeleinden. Er bestaan verschillende verspanende technieken. Dit zijn onder andere zagen, schaven, vijlen, slijpen, steken, draaien en frezen. Deze laatste twee zijn de meest gebruikte verspanende technieken bij metaal. Deze zullen hieronder nader worden toegelicht.

Metaal frezen

Verspanende technieken: draaien en frezen

Er zijn dus veel verschillende verspanende technieken. De meest bekende zijn draaien en frezen. Draaien en frezen wordt zowel gebruikt in de metaalbewerkingsindustrie als in de houtbewerkingsindustrie.

Draaien

Metaal draaien is een verspanende techniek waarbij een stuk metaal in een klem wordt geplaatst. In deze klem draait het stuk metaal hard rond. Aan de zijden draait een beitel langs- en dwars tegen het product aan. Hierdoor vallen er spanen van het product. De metaalbewerker kan de positie, snelheid en soort beitels instellen, waardoor het gewenste eindproduct of halffabricaat gemaakt kan worden.

Frezen

Het frezen van metaal lijkt op het draaien van metaal, alleen wordt bij deze techniek gebruik gemaakt van een roterende beweging. Ook bij frezen wordt het metaal vastgehouden door een klem. Het product blijft nu echter stil in de klem zitten terwijl de frees in verschillende posities langs het metaal beweegt. Freesbanken maken het mogelijk om zeer complex en precies te verspanen. Zo kan metaal 3-assig, 4-assig en zelfs 5-assig simultaan gefreesd worden.

Wat is CNC verspanen?

Bij het verspanen van metaal wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van CNC verspanen. Wat is CNC verspanen precies? CNC staat voor Computer Numerical Contral. CNC verspanen heeft dus betrekking op computer gestuurd verspanen. De gewenste bewerking wordt op een computer vervaardigd en ingelezen in een computergestuurde frees- of draaibank. Deze voert vervolgens automatisch en zeer nauwkeurig de juiste verspanende bewerkingen uit. Dankzij CNC verspanen kunnen eindproducten en halffabricaten in grote oplagen snel, efficiënt en nauwkeurig worden gemaakt.

Wil je meer weten over het verspanen van metaal? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen graag over de mogelijkheden.