Roestvrij staal: wat zijn de eigenschappen van RVS?

12 februari 2020

RVS, ook wel roestvrij of roestvast staal genoemd, is een legering van onder meer minimaal 11% tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof. RVS kent een veelzijdige toepasbaarheid vanwege de eigenschappen ervan. In dit artikel vertellen wij u graag meer over 3 van deze kenmerken.

1. Roestvrij staal is bestand tegen zout en zoet water

Een van de eerste eigenschappen van RVS is dat het bestand is tegen de invloeden van zout en zoet water. De stevigheid en de beschermende eigenschappen van het roestvrij staal worden niet aangetast door het water. RVS kent een veelzijdige toepasbaarheid, die maakt dat er in veel sectoren gebruik van wordt gemaakt. Het is een van de hardst groeiende productengroepen voor ons van Zador: metaalonderdelen voor de maritieme sector. Zo wordt het roestvrij staal onder andere gebruikt voor de omkasting voor regelsystemen voor zeeschepen. Maar ook voor scuppers (spuigaten) voor zeilboten en jachten, alsmede basisdelen en gepolijste haken voor fenderhooks voor zeilboten en (super-) jachten. Het zal hierbij meestal gaan om duplex RVS, dat een grotere sterkte, een hogere corrosieweerstand tegen lokale aantastingsvormen en een relatief lage uitzettingscoëfficiënt heeft. Om die reden wordt dit roestvrij staal onder meer gebruikt in de offshore.

2. Roestvrij staal is roestvast

Een van de andere kenmerken van RVS is dat het een roestvast materiaal is. Zodra het roestvrij staal met zuurstof in aanraking komt, wordt er een onzichtbaar laagje chroomoxide – ook wel dichroomtrioxide genaamd – gevormd. Een soort van oxidehuid, die het onderliggende metaal tegen verdere oxidatie of roestvorming beschermt. Dat maakt dat RVS goed bestand is tegen diverse weersomstandigheden en dus een uitermate geschikt materiaal is om te gebruiken voor producten die voortdurend in de buitenlucht staan. U kunt hierbij denken aan gas(verdeel)kasten (in de energiesector), schakel- en installatiekasten (in de sectoren infrastructuur, telecommunicatie en elektrotechniek), afvalbakken (in de openbare ruimte), scootmobiel bergingen, en reclame en display. Weersinvloeden zullen geen invloed hebben op de stevigheid en het uiterlijk van het roestvrij staal.

3. Roestvrij staal is op maat te maken

De laatste eigenschap van roestvrij staal die wij in dit artikel bespreken, heeft te maken met z’n geschiktheid voor maatwerk. Zo bevat austhenitische RVS chroom, nikkel en soms molybdeen. Dit is niet of amper magnetisch, taai en goed te vervormen (in gegloeide toestand) en te lassen. Het is mede vanwege z’n goede vervormbaarheid dat dit type roestvrij staal op grote schaal wordt toegepast in bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, spoelbakken, aanrechtbladen en bestek. Wij van Zador zijn gespecialiseerd in het werken met roestvrij staal voor allerlei soorten toepassingen, zoals betaalsystemen (ook voor tankstations), toegangszuilen, en winkelrekken en displays. Met behulp van verschillende machines – u kunt hierbij denken aan lasersnijmachines en lintzaagmachines – kunnen wij grote oplages aan, waardoor de doorlooptijden kort zijn met een voortdurende garantie van kwaliteit.

Meer weten over de eigenschappen van roestvrij staal?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of bent u benieuwd naar wat wij voor u op het gebied van RVS maatwerk kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!